Hem Karadeniz’e hem de Marmara’ya kıyısı bulunan Tekirdağ, Türkiye’nin en özel ve güzel şehirleri arasındadır. Son derece uzun sahili ile görenleri kendine hayran bırakır. Üstelik el değmemiş doğası da adeta büyüleyici cinstendir. Tarihi açıdan göz alıcı camileri, insanı bambaşka ambiyansa sürükler. Cıvıl cıvıl çarşıları, vaktin nasıl geçtiğini hissettirmez bile… Bunun yanı sıra temiz plajları ve yat limanı da oldukça dikkat çekicidir. Tekirdağ turistik yerler açısından tatil yapmak için en iyi yerlerden biridir. Siz de yaz veya bahar tatilleriniz için bu göz alıcı şehri tercih edebilirsiniz.
Tekirdağ Görülmesi Gereken Yerler
Yılın hemen her ayı ziyaret edilebilen Tekirdağ için en ideal zaman dilimi ilkbahar ve yaz ayları olur. Özellikle yaz mevsiminde şehrin binlerce turiste ev sahipliği yaptığını söylemek mümkün. Hem merkezinde hem sahil kıyılarında hem de ilçelerinde konaklayabileceğiniz pek çok otel seçeneği vardır.
Tekirdağ’a ulaşım da son derece rahattır. Özel araçların yanı sıra şehirler arası otobüslerle de şehre ulaşım sağlamak mümkündür. Dilerseniz ulaşım için hava yolunu da kullanıp burada keyifli ve son derece güzel bir tatil geçirebilirsiniz. İşte Tekirdağ görülmesi gereken yerler!
-
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
1927 senesinde Mimar Kazım Tahsin tarafından yaptırılan bina, 1976 senesine kadar Vali Konağı şeklinde kullanılmıştır. İki katlı şekilde dizayn edilen 1992 yılı sonrasında ise Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şeklinde hizmet vermeye başlamıştır. Müzede Tekirdağ ve çevresinde yapılmış olan kazı çalışmalarında ortaya çıkan buluntular sergilenir. Bu sayede şehrin tarihini yakından tanımak mümkün olur.
Müze toplamda 4 ayrı salondan oluşur. Taş eserler salonu bunlardan en dikkat çekici olanı sayılabilir. Ayrıca arkeolojik küçük eserler salonu da eski dönemlere ait madeni para gibi eserlerin sergilendiği bölümdür. Etnografya bölümünde ise hem Osmanlı Dönemi’nde hem de yakın dönemde tercih edilen bazı eşyalar ve eserler sergilenir. Müzenin son bölümü ise açık teşhir şeklinde isimlendirilir. Bu bölümde Roma, Bizans ve Helenistik dönemlerine ait olan mezar taşları ya da heykel gibi parçalar sergilenir. Bu alanda çay bahçesi de vardır. Müzede 17 bin 129 adet sikke, 4 bin 863 adet arkeolojik eser ve 1909 adet etnografik eser şeklinde toplam 23 bin 901 adet eser bulunur.
Tekirdağ Fotoğraf Müzesi, şehrin eski fotoğraflarından oluşur. 1922 senesinde inşa edilip Süleymanpaşa Belediyesi tarafından faaliyete geçirilmiş. Buradaki fotoğraflar köşkün sahibi olan Dimitrios Mavradis tarafından biriktirilmiş. Ortalama 150 yıl öncesine kadar uzanan 1500 civarı eski fotoğraf ile şehir tarihinde son derece keyifli bir yolculuk yapmanız mümkün.
-
Çorlu Belediyesi Balmumu Heykelleri Müzesi
2020 yılında açılan müzenin hizmet verdiği bina 1903 senesinde inşa edilip o zamanlarda belediye binası olarak kullanılmış. 2015 senesinde ise restore edilip müze kültürel etkinlik merkezi olarak değerlendirilmiş. 2020 senesinde de Balmumu Heykelleri Müzesi olarak dekore edilmiş. Müzede başta hem dünya genelinde hem de ülkemizde ünlü 110 kişinin balmumu heykelleri sergilenir. Bu kişiler arasında politikacılar, yazarlar, bilim insanları ve sanatçılar gibi pek çok farklı alandan insan vardır. Müzenin en önemli detayı Çorlu’da açılan ilk sanat müzesi olmasıdır.
Müze olarak hizmet veren bina aslında eski bir Osmanlı konağıdır. 1932 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Mülkiyeti ve içinde yer alan eşyaları ile tamamen Macar Hükümeti’ne aittir. Müze ilk ziyaretine ise 1982 yılında açılmıştır. İçinde, Rakoczi’nin kişisel eşyalarından ailenin eşyalarına kadar pek çok özel nesne vardır. Aynı zamanda Türk ile Macar ilişkilerini simgeleyen eserler de mevcuttur. Tekirdağ gezilecek yerler listenize burayı da ilave etmenizi öneririz.
-
Tekirdağ Müzik Teknolojileri Müzesi
Burası, müzik aletleri ile alakalı olarak dizayn edilen ilk müzelerden biridir. 20 Mayıs 2017 tarihinde Süleymanpaşa Belediyesi tarafından ziyarete açılmıştır. Müzenin temel amacı, şehrin müzik kültürünü yansıtmaktır. Tarihi bir yapıda dizayn edilen müzede pek çok müzik aleti görmeniz mümkün. Aynı zamanda bölgeye has olan kıyafetler de sergilenir. Burada keman, ney, kaval ya da kemençe gibi pek çok müzik aletini görüp inceleme şansınız vardır. Aynı zamanda aletlerin yapım aşamalarını da inceleyebilirsiniz.
Şarköy ilçesine ortalama 20 km mesafede bulunan Hora Feneri, 1861 senesinde Sultan Abdülmecit’in talimatı doğrultusunda yapılmıştır. Yapım sürecinde Fransa’dan özel olarak getirilen malzemelerle inşa edilmiştir. Yapının tamamı demirden oluşur. Fener, neredeyse 157 yıldır gemilere ışık tutar. Uzunluğu 20 metre ve yüksekliği 25 metredir. Marmara Denizi’nden geçen tüm gemilere yol gösterir. Işığı 20 mil uzaktan dahi görülebilir. Tekirdağ’da gezilecek yerler arasında bulunan bu feneri mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.
Şarköy Sahili, ortalama 60 metre uzunluğu ile ülkemizin en uzun kumsalları arasında yer alır. Üstelik dünyanın da en uzun on ikinci sahili olarak bilinir. Burası özellikle yaz aylarında yerel halk ve yerli yabancı binlerce kişi tarafından ziyaret edilir. Sahil çevresinde bulunan balıkçı barınakları ve hoş atmosfer ile son derece keyifli anlar geçirebilirsiniz.
Kumbağ plaj sakin ve sessiz ortamı ile dikkat çeker. Aynı zamanda son derece huzurlu bir ortama sahip olduğunu da söylemek mümkün. Tatiliniz sırasında kafa dinlemek isterseniz burası adeta biçilmiş kaftan niteliğindedir. Denizi hafif dalgalıdır; ancak buna rağmen özellikle hafta sonları fazlasıyla kalabalıktır. İstanbul’a yakın mesafede olması sebebiyle günübirlik kaçamaklar için de ideal seçeneklerden biridir.
-
Çorlu Atatürk Orman Korusu
Çorlu sınırlarında bulunan Çorlu Atatürk Orman Korusu, yemyeşil görüntüsü ve eşsiz doğası ile görenleri adeta büyüler. Koru, ilkbahar aylarından başlayıp sonbahara kadar her dönem yoğun ilgi görür. Burada arkadaşlarınızla ya da ailenizle piknik yapabilir; dilerseniz yalnız da gelebilirsiniz. Ayrıca bu koru, doğa yürüyüşleri için de son derece idealdir.
Saray ilçe sınırlarının Galata Deresi civarında yer alan Kanara Kanyonu, yemyeşil bir görünüme sahiptir. Bu nedenle sanki cennetten bir köşeymiş gibi görünür. Burada bulunan kayaların içine oyulmuş olan sığınaklar son derece dikkat çekicidir. Kanyon, doğal güzellikleri sebebiyle 2019 senesinde Doğal Sit ve Koruma Alanı olarak koruma altına alınmıştır. Burası hem kamp yapmak hem de macera dolu doğa yürüyüşleri için tercih edilebilir. Kanyonu dikkat çekici ve cezbedici kılan detaylardan biri de içinde bulunan 40 metre uzunluğundaki Güngörmez Mağaraları’dır. Geziniz sırasında burayı da yakından görmenizi öneririz.
Olimpos At Çiftliği de şehre gelip mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biridir. Buraya özel araçlarla gitmek daha uygun olacaktır. Çiftlik, yemyeşil ağaçlar ile göz alıcı bir güzelliktedir. Ayrıca çiçeklerle donatılması da doğanın tüm güzelliklerini gözler önüne serer. Burada at binme dersleri alma şansınız da vardır; dilerseniz de atları sevip izleyebilirsiniz. Hem ailecek hem de arkadaşlarla gidilecek yerlerden biri olarak not edebilirsiniz.
Kapaklı ilçesinin ortalama 3 km kuzeydoğusunda bulunan Kazak Gölü Piknik Alanı, güzelliğiyle dikkat çeker. Buraya gelip temiz hava almanız mümkün. Piknik alanının geniş olması ise ekstra keyifli. Gölün büyüklüğü 23 bin metrekare, uzunluğu ise 310 metre şeklindedir ve derenin önüne set çekilip oluşturulan yapay bir gölettir. İçinde bulunan yürüyüş parkurlarında keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca voleybol, basketbol ve futbol sahaları da vardır. Piknik yapmak için ocak yerlerinin bulunması ekstra konfor sunar. Burada son derece hoş kareler yakalayabilirsiniz. Dilerseniz bisiklet veya paten de sürebilirsiniz.
-
Çorlu Mini Hayvanat Bahçesi
Havuzlar mahallesi sınırlarında yer alan Çorlu Mini Hayvanat Bahçesi, ailecek keyifli vakit geçirmek için ideal yerlerden biridir. Burada pek çok hayvan türüne denk gelmek mümkündür. Midilli atı, sülün, tavus kuşu ve kumru bunlardan birkaçıdır. Aynı zamanda keklik, hindi, yerli tavşan, taklacı güvercin ve av köpeği hayvan türleri de burada mevcuttur.
Yeniçiftlik ilçe sınırları içinde yer alan Trend Aqua Park, Tekirdağ şehir merkezine ortalama 30 km mesafede bulunur. Burada hem kendi başınıza hem arkadaşlarınızla hem de ailenizle vakit geçirme imkanınız vardır. Aqua parkta, birbirinden farklı kaydıraklar mevcuttur. Aynı zamanda havuzlar da oldukça çeşitlidir. İçinde çocuk havuzu, aile havuzu ve yüzme havuzu bulunur. Bunun haricinde toplam 11 tane farklı su kaydırağı da bulunur. Ücretsiz servis hizmetinin yanı sıra pek çok olanak da mevcuttur. Burada yazın keyfini en güzel şekilde çıkarabilirsiniz.
Tekirdağ şehir merkezine ortalama 30 km mesafede bulunan Uçmakdere, özellikle yamaç paraşütü için popüler adreslerden biri. Buradan Rumlardan kalma evleri görmek de mümkün. Ayrıca denizi ve havası ile son derece dikkat çekicidir. Eski adı Vidimo olarak bilinen Uçmakdere’de 3 bin civarı kişi yaşar. Üç tarafı dağlarla çevrili olan bu köy, iyice yaklaşılmadığı sürece net bir şekilde görülmez. Vadinin içerisinden denize kadar son derece dar bir düzlük var. Düzlüğün bittiği yerde de oldukça dik yamaçlar mevcuttur. Yamaç paraşütü alanında hem 250 metrelik hem de 625 metrelik iki pist bulunuyor. Yamaç paraşütünün en iyi şekilde yapıldığı yerler arasında bulunan Uçmakdere, son derece hoş manzaralara ev sahipliği yapar. Burada yükselirken bir yandan da eşsiz manzaralar izleyebilirsiniz.
Laladere Mesire Alan da şehrin popüler yerlerinden biri. Bu alanın geçmişi Osmanlı zamanına kadar dayanır. O dönemlerde bu bölge, padişahlar tarafından avlanma yeri olarak kullanılmış. Mesire alanı ortalama 13 hektara yakın alanı kaplar. Burada sandalye, masa, spor sahaları ve çocuk parkı gibi pek çok imkan var. Üstelik ulaşım da hem özel araçlar hem toplu taşımalar ile yapılabilir. Günübirlik kullanıma açık olan alan, eğlenceli bir gün geçirmek isteyen kişiler için son derece ideal. Aynı zamanda burada ücret karşılığında kamp yapma imkanı da mevcut.
Antik çağlardan bu yana gelen zaman diliminde her daim özel bir şarap bölgesi olarak bilinen Tekirdağ’da, üzüm bağları ile de ünlü. Şehirde üzüm bağlarını gezip şarap tadımı yapabileceğiniz pek çok bağ evi var. Hoşköy’de eski dönemlerden beri varlığını korumayı başaran St. İoannis Manastırı da bu amaç kapsamında gezilebilir. Melen Bağları, Barbare Bağları ve Karaevli Köyü’nde bulunan restoranlarda hem üzüm bağlarını inceleyip hem de şarap tadımı yapabilirsiniz.
Tekirdağ tatiliniz eğlenceli ve konforlu şekilde geçirmek için Coral Tatil web sitesinde sunulan otel seçeneklerini detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Buradan kolay biçimde otel rezervasyonu oluşturup tatilinizi planlayabilirsiniz.