Özellikle yaz mevsiminde tatil severlerin en çok ziyaret ettikleri destinasyonlardan biri olan Tisan Adası Mersin’de bulunan küçük bir adadır. Mersin Tisan Adası tertemiz plajı, masmavi denizi ve üzerinde bulunan tarihi kalıntıları ile gelenleri kendisine hayran bırakır.
Akdeniz’in saklı cennetlerinden biri olan Tisan, sahil kısmındaki beyaz evleri ve yemyeşil çam ormanları ile ziyaretçilerine Bodrum’u anımsatır. Kuşbakışı olarak bakıldığında büyüleyici bir manzaraya sahip olan Tisan Koyu maviyle yeşilin buluştuğu ülkemizin ender koylarından biridir.
Tisan Adası Tarihi
Tisan Adası tarihi ile de son derece ilginç bir bölge. Adanın geçmişi çok eskilere dayanır. Günümüzde Tisan adıyla anılan bölgede M.Ö. 7. Yüzyılda kurulmuş bir antik kent bulunur. Antik kent ilk dönemlerde bir Yunan kolonisi konumundayken sonraki dönemlerde birçok farklı medeniyete kapılarını açmıştır. Adayı gezerken antik kent kalıntılarına sıkça rastlayabiliyorsunuz.
Bölgenin yakın dönemde keşfedilmesi de yine bir hayli ilginç bir hikâyeye dayanıyor. Kıbrıs barış Harekâtı sırasında helikopterle bölgede uçuş yapan bir Albay adayı fark ediyor. Sonrasında bölgeyi ziyaret eden Albay arkadaşları ile bir araya gelerek Tisan Yapı Kooperatifi’ni kuruyor.
1976 yılında bölgede bir site inşa edilmesi ile birlikte yarımada da ismini bu yapı kooperatifinden alıyor. Zamanla tatil yapmak için gelen yazlıkçıların evlerinin çoğalması ile birlikte de Tisan, hem yurt içi hem de yurt dışından gelen ziyaretçiler için vazgeçilmez bir tatil mekânı oluyor.
Tisan Adası Nerededir?
Muhteşem bir doğa, yüzyıllar öncesine uzanan bir tarih ve alabildiğine huzurun hissedildiği Tisan Adası, konum olarak Mersin’e bağlı Silifke ilçesinin Yeşilovacık beldesinde bulunuyor.
Tisan Adası’na Nasıl Gidilir?
Ülkemizin halen tam olarak keşfedilmemiş gizli güzelliklerinden biri olan Tisan Adası’nın varlığından haberdar olan tatilciler doğal olarak Tisan Adası yol tarifi hakkında bilgi almak istiyor. Bölgeyi ziyaret etmek isteyenler adaya nasıl ulaşılacağını merak ediyor. Peki, Tisan Adası’na nasıl gidebilirsiniz?
Tisan Adası, Adana Havalimanı’na 170 km uzaklıkta. Adaya gitmek için öncelikle Mersin’den Silifke ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Mersin ilinin önemli ilçelerinden biri konumunda bulunan Silifke ile ada arasında ise 32 km mesafe bulunuyor.
Şayet özel aracınız ile bölgeye gitmek istiyorsanız Silifke ile Tisan Adası arasındaki yolun son derece engebeli ve virajlı olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var. Dilerseniz Taşucu tekne turlarıyla da adaya ulaşabilirsiniz.
Tisan Adası Gezilecek Yerler
Plajlar
Tisan Adası tatilcilerin genellikle bölgede bulunan plajlar için tercih ettiği bir bölge. Tisan’ın çam ağaçlarıyla kaplı yeşil doğasının eşliğinde berrak ve mavi denizinde yüzmek gerçekten de ziyaretçilere bambaşka bir tecrübe kazandırıyor. Adanın deniz keyfini doyasıya yaşayabileceğiniz plajları ise şu şekilde:
- Tisan Plajı: Mersin’in güzel koyları arasında bulunan Tisan Plajı adeta cennetten bir köşeyi andırıyor. Mavinin binbir tonunu bir arada görebileceğiniz, çam ağaçlarının bir hediyesi olan tertemiz havasını doya doya içinize çekebileceğiniz plaj, huzuru arayanların ortak buluşma noktalarından biri olarak tercih ediliyor.
- Tisan Flamingo Koyu: Flamingo Koyu’nun ulaşımı oldukça zorlu olduğundan bakir kalmış koylardan biridir. Flamingo Koyu’na ulaşmak için kayalık bir yoldan geçerek zor bir tırmanış gerçekleştirmeniz gerekiyor. Macera severlerin çok sevdiği bu Tisan Koyu Aphrodisias Antik Kenti’nin aşağı kısımlarında bulunuyor.
- Tisan Kadınlar Plajı: Kadınlar plajı adından da anlaşılacağı üzere yaz aylarında yalnızca kadın ziyaretçilere açık olan bir plajdır. Plaj içinde duş ve tuvalet imkanları bulunur.
- Tisan Akvaryum Plajı: Her ne kadar plaj olarak adlandırılsa da burası esasen el değmemiş bir koydur. Akvaryum Koyu’na maalesef karayolu ile ulaşım imkanı bulunmuyor. Adada bulunan özel teknelerle veya Tisan merkezden yaklaşık 1 saat süren patika bir yoldan Akvaryum Koyu’na ulaşabilirsiniz.
Bizans Kilisesi
Turistik bir bölge olmasının yanı sıra tarihi kökleri sebebiyle Mersin Tisan Adası aynı zamanda birçok eski kalıntıya da ev sahipliği yapıyor. Bizanslılardan kalma bazilika tabanlı kilise ve Tisan Bizans Kulesi geçmişten günümüze kadar gelebilen bu kalıntıların içinde en önemlileri olarak gösteriliyor.
Tarihi Bizans Kilisesinde bolca mozaik taş bulunduğundan burası mozaikli kilise olarak da biliniyor. Mozaiklerdeki bitki ve hayvan figürlerinin yanında taşların üzerine kazınmış kitabe de oldukça fazla ilgi çekiyor. Bugün halen mozaiklerin üzerlerinde bulunan tüm motifler açığa çıkarılmadığı için birçok mozaiğin üzeri koruma amaçlı olarak örtülmüş durumda.
Aphrodisias Antik Kenti
Aphrodisias Antik Kenti, aslında Tisan’ın ta kendisidir. Bugün Tisan adıyla anılan yerleşim yeri geçmişte Aphrodisias Antik Kenti olarak bilinmekteydi. Romalılara, Bizanslılara ve daha pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Aphrodisias Antik Kenti ünlü kraliçe Afrodit’e adanmıştır.
Doğusunda ve Batısında iki tane limanı olan bu antik kentte Roma, Bizans ve Yunan medeniyetlerinden kalma birçok tarihi eser bulunuyor.
Kösrelik Adası
Aphrodisias Antik Kenti’nin doğu tarafında bulunan koyda konumlanan Kösrelik Adası’nın kuzeybatı burnunda bir iskele bulunuyor. Adanın tepe bölgesinde yer alan kayaya oyulmuş yol ise ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor.
Bunun haricinde adada kiliseden kalma sütunlar, bu sütunların kaideleri ve ne için yapıldığı henüz tespit edilmeyen çeşitli yapı kalıntıları mevcut. Tarihin gizemli dehlizlerinde yolculuk yapmak isteyenler için Kösrelik Adası görülmeye değer bir destinasyon.
Tisan Kamp Alanları
Kamp yapmayı seven tatilciler de hem kamp yapmak hem de Tisan Koyu içerisinde yer alan berrak sulardan faydalanmak için bölgeyi ziyaret etmeyi düşünüyor. Peki, Tisan Adası’nda kamp yapılabiliyor mu? Evet, Tisan Adası’nda kamp yapabilirsiniz. Hem çadır kampı hem de karavan kampı yapmak isteyenler için Tisan kamp alanları bulunuyor.
Bölgede kamp yapmayı düşünüyorsanız çevrede bulunan kafe ve restoranlardan yiyecek ve içeceklerinizi temin edebilirsiniz. Tisan kamp alanları konusunda aynı zamanda bakir alanlara da sahip bir yer. Dolayısıyla bu tür el değmemiş koylarda kamp yapmak isterseniz ihtiyaçlarınızı önceden temin ederek de bu güzel adada kamp yapabilirsiniz.
Aya Tekla Kilisesi
Mersin Tisan Adası çevresinde de gezilebilecek birçok yer bulunuyor. Bunlardan biri de hiç kuşkusuz Aya Tekla Kilisesi. Aya Tekla Kilisesi, Silifke’ye 4 km mesafede bulunan bir ören yeridir. Kilisenin Anadolu Hıristiyanlığında önemi büyüktür. Hıristiyanlığın ilk kadın şehidi olan Aya Tekla bu bölgede bulunan bir mağarada saklanmıştır.
Söz konusu mağara daha sonra kiliseye çevrilmiş ve bugünkü adıyla Aya Tekla Kilisesi olarak adlandırılmıştır. Aya Tekla Kilisesini her yıl milyonlarca hıristiyan ziyaret etmektedir. Dünyanın ilk kiliselerinden biri olarak kabul edilen Aya Tekla’ya daha sonraları başka yapılar da eklenmiştir. Ören bölgesinde mezarlık kalıntıları, hamam, sarnıç ve Kuzey Kilisesi bulunuyor.
Tokmar Kalesi
Mersin Tisan Adası yakın çevresinde bulunan Tokmar Kalesi’nin Bizanslılar tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Halk tarafından lanetli olarak adlandırılan Tokmar Kalesi ile ilgili birçok hikâye mevcut.
Bir köylünün bu bölgede bir heykel bulduğu ve bulduğu heykeli eve götürmesi ile birlikte tüm ev halkının öldüğü, yine başka bir köylünün kale çevresinde bulduğu bir küp dolusu altını satamadan öldüğü gibi çok sayıda esrarengiz hikâye anlatılır. Gizemli hikâyelere konu olan Tokmar Kalesi’ni Tisan Adası gezinize mutlaka dahil etmelisiniz.
Aynalı Göl Mağarası
Tisan Adası’na yakın olan ve Mersin’e yolunuz düştüyse ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olan Aynalı Göl Mağarası adını mağaranın içerisinde bulunan bir gölden alıyor. Gölün suyunun yarısının tatlı yarısının tuzlu olmak gibi ilginç bir özelliği var. Su o kadar berrak ki adeta bir ayna vazifesi görüyor. Mağaradan çıkarken yokuş çıkacağınız için biraz yorulabilirsiniz.
Jüpiter Tapınağı
Jüpiter Tapınağı, Mersin Tisan Adası yakınlarında bulunan Silifke ilçe merkezinde yer alıyor. Başlangıçta Roma Zeus Tapınağı olarak inşa edilen Jüpiter Tapınağı sonraki dönemlerde ise kiliseye dönüştürülmüş. Rivayete göre ürünlerine zarar veren çekirgelerden kurtulmak isteyen halk, güneş ve sanat tanrısı olan Apollon’dan yardım isteğinde bulunmuştur.
İsteklere sessiz kalamayan Apollon ise gönderdiği kuş sürüsüyle ürünlere musallat olan çekirgeleri yok etmiştir. Halk da bir şükran ifadesi olarak Jüpiter Tapınağı’nı yaptırmıştır. Tapınakta 1980 yılında Kültür Bakanlığı tarafından başlatılan kazı çalışmaları günümüzde de halen sürmektedir. Dönemin sosyal hayatı ve mimarisine yakından şahit olmak isteyen herkes Jüpiter Tapınağı’nı mutlaka ziyaret etmeli.
Silifke Kalesi
Tisan Adası’na yakın konumda bulunan tarihi yerlerden biri de yine Silifke ilçesinde bulunan Silifke Kalesi’dir. Bizans döneminden de eski bir tarihte inşa edilen Silifke Kalesi’ni Anadolu’nun en eski kalelerinden biri olması itibariyle mutlaka ziyaret etmelisiniz. Kale sırasıyla Ermeniler, Franklar, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti tarafından kullanılmıştır.
Kalede Osmanlı Padişahı İkinci Beyazıt tarafından yaptırılan mescit ve sarnıçlar bulunur. Silifke Kalesi’nden Evliya Çelebi Seyahatname adlı eserinde bahsetmiştir. Buna göre kale 23 burçtan oluşmaktadır. Bugün ne yazık ki 23 burçtan yalnızca 10 tanesi ayakta. Silifke Kalesi, Silifke’nin en yüksek tepesinde konumlanıyor. Dolayısıyla kaleyi ziyaret ederseniz kulelerinden tüm Silifke’yi kuşbakışı olarak izleyebilirsiniz.
Tisan Adası Halka Açık mıdır?
İçerisinde farklı plaj ve koyların bulunduğu Tisan Adası halka açık bir destinasyondur. İsteyen herkes Tisan Adası’na gelerek bölgenin imkânlarından faydalanabilir.
Peki, adaya gelinebilecek en iyi mevsim hangisi? Mersin yöresinin yıllık sıcak ortalamalarına bakıldığında bölgenin her dönem ılıman bir iklime sahip olduğu görülüyor. Dolayısıyla yıl boyu her mevsimde dilediğiniz zaman adayı ziyaret edebilirsiniz. Ancak güneş, kum ve denizinden tam anlamıyla istifade etmek istiyorsanız yaz aylarında bölgeyi ziyaret etmeniz en uygunu olur.
Tisan Adası Kalınacak Yerler
Tisan Adası, ülkemizin bakir kalabilmiş az sayıda bölgesinden biri olduğundan konaklama açısından tatilciler için çok fazla seçenek bulunmaz. Bu nedenle hem adayı ziyaret etmek hem de konaklamak istiyorsanız daha çok çevre il ve ilçelerde bulunan otel ve pansiyonlara göz atmak daha uygun olacaktır.
Peki, ada üzerinde konaklanabilecek yerler bulunuyor mu? Adada konaklamak isteyenler tarihi kalıntıların hemen yanında bulunan ve Tisan Tatil Köyü olarak da bilinen tesisin konaklama seçeneklerini değerlendirebilirler. 1976 yılında kurulan Tisan Tatil Köyü’nde yaşayanların büyük bir kısmı Ankaralı.
Tatil köyü adaya oldukça hakim bir konumunda bulunuyor. Tisan Tatil Köyü’nde tatilcilerin yoğun olarak bölgeye geldiği yaz aylarında kiralık ev bulabilmek mümkün. Yaz aylarında gelen misafirlere kiralanan bu evleri ev sahipleri günlük, haftalık veya sezonluk olarak kiralayabiliyor.
Tisan Tatil Köyü dışında bölgeye yakın mesafede bulunan Mersin otelleri hakkında Coral Tatil çağrı merkezi numarasından veya satış danışmanlarından bilgi alabilirsiniz.