Türkiye'de Zipline Yapılabilecek En İyi Yerlerin Listesi!

Coral Travel

Adrenalin dolu bir maceraya atılmaya ne dersiniz? Havada özgürce hareket etmek, yeryüzünü kuşbakışı izlemek… Zipline ile bu sıradışı aktivitelerin hepsini gerçekleştirmeniz mümkündür. Zipline macera dolu, keyifli ve eğlenceli bir spordur. Türkiye’nin birbirinden güzel doğal, turistik alanlarında zipline yapabilir, etkileyici doğa manzaralarına şahitlik edebilirsiniz.

Türkiye’de zipline yapmak için pek çok farklı rota mevcuttur. Akdeniz’den Karadeniz’e Marmara’dan Doğu Anadolu’ya ülkenin farklı şehirlerini keşfederek zipline gibi sıradışı ama eğlenceli aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Peki en iyi Türkiye zipline rotaları hangi şehirler? Türkiye’nin hangi illerinde zipline yapma imkanı mevcut? Türkiye’nin en iyi zipline duraklarına gelin birlikte bakalım.

Zipline Nedir?

Zipline yüksek bir noktadan aşağıya doğru gerilen bir çelik halat üzerinde ipte kayma sporu olarak ifade edilebilir. Sporcuların veya maceraseverlerin kendi ağırlıkları ve yer çekimine karşı kuvvet uygulayarak, çelik halat boyunca ilerleyerek iki hat arasında iple kaymaları olarak da ifade edilebilir. Aksiyonu yüksek aynı zamanda eğlenceli bir spor olan zipline, açık havada genellikle manzaralı yerlerde yapılır; ancak zipline için kullanılan çelik halat ve tekerlekli makaralar oldukça dirençli, mukavemeti yüksek olmalıdır. Aksi halde bireylerin can güvenliğini tehlikeye atabilecek sonuçlara neden olabilir.

En İyi Zipline Rotaları

Türkiye zipline aktiviteleri yapmak isteyen sporcular için farklı, alternatif rotalara sahiptir. Ülkenin hemen hemen her bölgesinde zipline için uygun imkanlara sahip alanlar mevcuttur. Karadeniz, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Marmara gibi farklı bölgelerde yer alan şehirleri keşfedebilir, bu rotalarda zipline gibi çeşitli macera sporları yapabilirsiniz.

  • Ilgaz Dağı, Çankırı

Çankırı’da yer alan zipline hattı Ilgaz Dağı’nın eteklerinde yer alır. Çankırı, Yıldıztepe (Kadınçayırı) mevkiinde yer alan zipline hattı 530 metre uzunluğa sahiptir. Türkiye’nin en uzun zipline hattı olarak bilinir. Hattın yerden yüksekliği ise yaklaşık olarak 25 metredir. Macera tutkunlarının sıklıkla tercih ettiği Çankırı zipline hattını 45 dakika içerisinde tamamlamak mümkün. Zipline hattı Ilgaz Dağları’nın çam ağaçlarıyla bezeli ormanları boyunca ilerler. Zipline yapmak için Çankırı, Yıldıztepe rotasını tercih edebilirsiniz. Yıldıztepe’deki zipline pek çok yerli ve yabancı turist tarafından yoğun talep görür.

  • Kaş, Antalya

Kaş, zipline için en fazla tercih edilen rotalardandır. Gelişmiş turizm olanaklarına sahip Antalya, Kaş ziyaretçilerine de birbirinden farklı spor aktiviteleri yapma imkanı sunar. Kaş’ta en fazla tercih edilen adrenalin dolu spor aktivitelerinden biri de ziplinedır. Kaş’da kısa zipline hatlarında bu aktiviteyi deneyimleyebilirsiniz. Kaş’ta Saklıkent Kanyonu üzerinde yer alan 35 metre yükseklikteki zipline hattı üç farklı kısa hattın birleşiminden oluşur. Antalya otellerinde konaklama gerçekleştirip Kaş’ta aksiyon dolu bir zipline aktivitesini gerçekleştirebilirsiniz. Saklıkent’te zipline yaparken kanyonun eşsiz manzarasına şahitlik edebilirsiniz.

  • Fırtına Deresi, Rize

Yemyeşil ormanları, temiz havası ile Ayder Yaylası bir turizm cennetidir. Rize’nin önemli turistik yerlerinden biri olan Ayder Yaylası yoğun ziyaretçi akını nedeniyle gelişmiş turizm olanaklarına sahiptir. Ayder Yaylası'nda pek çok farklı aktivite yapmak imkanı mevcut. Ayder’in yemyeşil doğasını havadan görüntülemek için yaylada yapabileceğiniz aktivitelerden biri de ziplinedır. Ayder’de Fırtına Deresi üzerine kurulu zipline hattı her yıl pek çok macera tutkununu ağırlar.

Rize Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Ayder Yaylası’nın zipline hattı 160 metre uzunluğundadır. Orta zorluk derecesine sahip hattın yerden yüksekliği ise 50 metredir. Ayder Yaylası’nı kuşbakışı görebileceğiniz zipline hattını deneyimleyebilirsiniz. Genel olarak hat üzerinde zipline yolculuğu kısa sürse de çelik halatın yerden yüksekliği standarda göre fazla olduğundan pek çok macerasever farklı rotaları tercih edebilir.

  • Tortum Gölü, Erzurum

Tortum Gölü, Türkiye’nin öne çıkan zipline rotalarındandır. Turistik açıdan da ülkenin popüler destinasyonlarından biri olan Tortum, ziyaretçilerine keyifli aktivite yapma imkanı sunar.

Erzurum Uzundere ilçesinde yer alan göl üzerinde zipline yaparken Tortum’un yemyeşil doğasına da şahitlik edebilirsiniz. Tortum’da şelale üzerinden başlayan zipline hattı gölün üzerinden geçerek dağ eteklerinde sonlanır. Göl üzerinde keyifli ve adrenalin dolu zipline hattını kısa sürede tamamlayabilirsiniz.

  • Çoruh Nehri, Artvin

Artvin zipline için uygun imkanlara sahip şehirlerdendir. Artvin, Çoruh Nehri rafting, zipline gibi macera sporlarını yapabileceğiniz bir diğer destinasyon. Türkiye’nin en yüksek setli barajı ile meşhur Çoruh Nehri aynı zamanda bir turizm cenneti. Yemyeşil tabiatı, etkileyici manzaralarıyla ziyaretçilerini büyüleyen Çoruh Nehri, yerli ve yabancı turistlere de birbirinden farklı aktiviteler yapma imkanı da sağlar. Çoruh da zipline gibi macera dolu aktiviteler yapabilirsiniz.

Çoruh Nehri’nden başlayan zipline hattı yaklaşık olarak 385 metre uzunluğundadır. Borçka Baraj Gölü boyunca uzanan zipline hattının yerden yüksekliği ise 35 metre. Kış aylarından zipline aktiviteleri için uygun olmayan Artvin’i ilkbahar, yaz veya sonbahar aylarında ziyaret edebilirsiniz. Bu mevsimlerde ılıman iklime ve elverişli hava şartlarına sahip olan Çoruh Nehri’nin üzerindeki zipline hattını yaklaşık olarak 15 dakikada tamamlayabilirsiniz.

  • Köprülü Kanyon, Antalya

Köprülü Kanyon, Antalya Saklıkent haricinde şehirde zipline yapabileceğiniz bir diğer rotadır. Antalya Manavgat’ta yer alan kanyonda zipline, rafting gibi birçok aktivite yapabilirsiniz. Zipline için kanyon üzerinde üç farklı hat yer alır. Farklı uzunluklarda ve zorluk derecelerine sahip zipline hatlarında kuşbakışı olarak kanyonun etkileyici manzarasına şahitlik edebilirsiniz.

En uzunu 450 metre olan zipline parkurları Köprülü Kanyon’un hemen üzerine konumlandırılmış. Köprülü Kanyon’da rafting ve canyoning ile birlikte 3’lü aktivite seçeneği olarak sunulan zipline bölgede yapılabilecek en eğlenceli ve keyifli etkinliklerden. Zorluk derecesine göre Köprülü Kanyon’daki üç farklı hattan birini deneyimleyebilirsiniz. 450 metre uzunluğundaki zipline hattını tamamlamak yaklaşık olarak 20 dakikadır. Zipline sporunu ilk defa deneyimleyecekseniz daha kısa olan diğer iki parkuru tercih edebilirsiniz.

  • Tokatlı Kanyonu, Karabük

Safranbolu zipline için Türkiye’de en fazla tercih edilen rotalardandır. Tokatlı Kanyonu, Karabük Safranbolu’da yer alan bir zipline parkurudur. Türkiye’nin en yüksek zipline hatlarından biri olma özelliğine sahip Tokatlı Kanyonu, Batı Karadeniz’de macera tutkunlarına hitap eden bir destinasyon.

Tokatlı Kanyonu’ndaki zipline hattı yaklaşık olarak 300 metre uzunluğundadır; ancak parkurun yerden yüksekliği oldukça fazladır. Zipline hattının yerden yüksekliği yaklaşık 100 metredir. Dolayısıyla, zipline parkurunu herkesin deneyimlemesi mümkün değil. Oldukça yüksek adrenalin seviyesine sahip parkuru deneyimlemek büyük cesaret isteyebilir. Tokatlı Kanyonu üzerinde yer alan 100 metre yüksekliğindeki zipline hattını ortalama olarak 60 dakikada tamamlayabilirsiniz. Parkurda zipline yaparken İncekaya Su Kemeri’ni ve kanyonun yemyeşil ekosistemini seyredebilirsiniz.

  • Nakkaştepe, İstanbul

İstanbul zipline için en fazla tercih edilen yerlerden biri Boğaz manzaralı Nakkaştepe’dir. Zipline aktivitesi gerçekleştirirken İstanbul Boğazı’nın etkileyici manzarasına şahitlik edebilirsiniz. Nakkaştepe zipline hattı yaklaşık olarak 250 metre uzunluğundadır. Nakkaştepe’nin doğal atmosferi macera ve adrenalin yaşamak isteyen turistlere hitap eder. 250 metrelik hat boyunca keyifli ve eğlence dolu anlar yaşayabilirsiniz.

  • Karanlık Kanyon, Erzincan

Türkiye’de zipline yapabileceğiniz bir diğer destinasyon Erzincan bulunuyor. Karanlık Kanyon Erzincan’da zipline yapmak için uygun imkanlara sahip bir yer. Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yer alan Karanlık Kanyon aynı zamanda dünyanın en büyük 2. kanyonu olma özelliğine sahip. Fırat Nehri üzerine kurulu zipline hattı macera tutkunları için iyi bir seçenektir. Karanlık Kanyon’da zipline yaparken Fırat Nehri’ni kuşbakışı olarak izleyebilirsiniz.

Karanlık Kanyon’da kurulan zipline hattı toplam 350 metre uzunluğundadır. Kulvarın 180 metresi gidiş, 174 metresi dönüş hattından oluşur. Kemaliye, Karanlık Kanyon Doğu Anadolu Bölgesi’nin Tortum ile birlikte en önemli zipline hattı olma özelliğine sahiptir. Fırat Nehri’ne bakan etkileyici manzarasıyla Karanlık Kanyon’da zipline, tekne turu, rafting gibi birbirinden keyifli aktiviteleri deneyimleyebilirsiniz.

  • Göynük Kanyonu, Antalya

Antalya’da zipline gibi aksiyon aktiviteleri için gelişmiş turizm olanaklarına sahiptir. Kaş, Fethiye, Manavgat’tan sonra Antalya’nın Kemer ilçesi de zipline yapmak için uygun imkanlarıyla öne çıkar. Antalya Kemer’de yer alan Göynük Kanyonu’nda zipline, rafting gibi aktiviteler yapabilirsiniz.

Göynük Kanyonu’nda yer alan zipline hattı yerden yaklaşık 40 metre yüksekliğe kuruludur. Saatte yaklaşık 65 km hızla ilerleyen hat boyunca kanyonun eşsiz manzarasına şahitlik edebilirsiniz. Hat boyunca ilerlerken asma köprüde kısa süre konaklayarak dinlenmeniz de mümkün. Asma köprüyü de kapsayan zipline hattı yemyeşil atmosferiyle ziyaretçilerini etkiler. Türkiye’nin en iyi zipline hattından biri olan Göynük Kanyonu’nda birbirinden farklı doğa sporları gerçekleştirebilirsiniz.

  • Maşukiye, Kocaeli

Maşukiye, İstanbul’a yaklaşık 2 saat mesafede, Kocaeli’ye bağlı bir destinasyondur. Yemyeşil doğası, kahvaltı alanları, coşkun dereleriyle Kocaeli’nin önemli turistik beldelerindendir. Ayrıca ATV, safari, doğa yürüyüşü, zipline gibi farklı doğa sporları yapmak isteyenler için de cazip bir seçenek olabilir. Maşukiye’nin yemyeşil atmosferi ve emniyetli zipline hattı macera tutkunları için oldukça idealdir. Macera turizmi için Türkiye’de ilk tercih edilen destinasyonlardan biri de Maşukiye’dir.

Maşukiye zipline hattı toplamda 140 metre uzunluğundadır. Aygır Deresi’nin masmavi sularını izleyebileceğiniz hat boyunca yeşilin her tonunu görebilirsiniz. Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde uygun hava koşullarına sahip olan Maşukiye’de 140 metre uzunluğundaki zipline hattında etkileyici manzaralara şahitlik edebilirsiniz.

  • Şirince, İzmir

Şirince İzmir’de zipline yapabileceğiniz önemli merkezlerden. Sakin kent olma unvanıyla meşhur Şirince’nin yemyeşil doğası ve geleneksel dokusunda doğa yürüyüşü, zipline gibi birbirinden farklı aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Şirince farklı aktiviteler yapma imkanı ile maceraseverlere hitap eder. Aynı zamanda, yemyeşil ve el değmemiş doğası, geleneksel dokusunu koruyan nadir tarihi yerleşimlerden biri olmasından dolayı da İzmir’in önemli turistik beldeleri arasında yer alır.

Şirince’nin Safranbolu’yu hatırlatan tarihi evleri, yemyeşil tabiatı içerisinde keyifli ve eğlence dolu zipline hattını kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. Şirince’nin geleneksel dokusunu, tarihi silüetini zipline sırasında izlemeniz mümkün. 335 uzunluktaki zipline parkuru yaklaşık olarak 30 saniyede tamamlanır. Heyecanlı ve adrenalin dolu bir gün geçirmek için İzmir Şirince’de zipline etkinliklerine katılabilirsiniz.

  • Torul Barajı, Gümüşhane

Zipline için Doğu Karadeniz’in yemyeşil doğasına seyahat etmeye ne dersiniz? Gümüşhane Torul, bölgenin en önemli zipline tesislerinden birine sahip. Şehrin Kirazlık Köyü’nde yer alan Torul Barajı üzerine kurulan zipline hattı bölgenin en önemli macera parkı olarak öne çıkar. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından 2021 yılında turizme kazandırılan zipline hattı uzunluğu ve yüksek emniyeti ile macera severlere hitap eder.

530 metre uzunluğa sahip zipline parkurunu tamamlamak ise yaklaşık 20 - 25 dakika sürer. Torul Barajı’nın masmavi sularını seyredebileceğiniz zipline hattı tek yönlü çift halat sistemiyle çalışır. Gümüşhane’de zipline macerasını deneyimleyebilirsiniz.

Zipline yapmak ve farklı yerleri keşfetmek için Türkiye’nin farklı bölgelerine seyahat etmeden önce Coral Tatil aracılığıyla kalmak istediğiniz otellere erken rezervasyon yaptırabilirsiniz.