Ürdün Rehberi: Nerede? Nasıl Gidilir? Gezilecek Yerler ve Daha Fazlası

Coral Travel

Görkemli tarihi ve mistik atmosferiyle Orta Doğu’daki en gizemli ve görülmeye değer yerler arasında bulunan Ürdün, alternatif seyahat planlayanların ilgisini çeken noktalardandır. Hem tarihi yapısını hem çöl atmosferini hem de zengin yemek kültürünü deneyimleyebileceğiniz bu eşsiz ülke, dünyanın yedi harikasından birine de ev sahipliği yapıyor. Bütünüyle korunmuş bir tarihi en yakından deneyimlemek isteyenler için Ürdün, ziyaretçilerine zengin bir kültür sunuyor.

Ürdün Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ülkeye seyahat etmeden önce Ürdün hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Ürdün, bir Orta Doğu ülkesi olması nedeniyle bazı kişiler tarafından akıllarda güvenlik endişeleri barındıran bir ülkedir. Oysa Ürdün turistik yerleri oldukça fazla olan bir ülke ve ülkedeki insanlar turizmin ülkeye katkısının fazlasıyla farkındadır. Bu nedenle gerekli önlemler alındıktan sonra güvenlik konusunda bir endişe yaşamaya gerek kalmıyor. Öyle ki ülke, Orta Doğu’nun en güvenli ve modern ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Ürdün’ün resmi dili Arapça’dır; ancak ülkenin başkenti olan Amman’da İngilizce yaygın olarak kullanılıyor. Dolayısıyla İngilizce bilen turistlerin, ülkede dil konusunda çok fazla zorluk çekmeyeceği aşikar.

Ürdün’e seyahat edeceklerin bir diğer merak ettiği konusu ise özellikle kadınların ülkede nasıl giyinmesi gerektiğidir. Ülkede kapanma zorunluluğu yoktur; modern mahalleler ve Petra gibi turistik yerlerde turistler dilediği gibi giyinebiliyor; ancak çok dekolteli kıyafetler giymemek de kişinin rahat hissetmesi için daha uygun olabilir. Bunun dışındaki yerlerde ise bölgenin muhafazakar olduğunu bilerek dikkat çekmeyen, mümkün olduğunca daha kapalı kıyafetler giymekte yarar vardır.

Ürdün Nerede?

Ürdün, Orta Doğu’da yer alan bir Arap ülkesidir. Ülkenin kuzeyinde Suriye, batısında İsrail ile Batı Şeria, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan ve kuzeydoğusunda Irak bulunuyor. Akabe Körfezi’ne kıyısı olan ülke, Lut Gölü’nün bir kısmını da içinde barındırıyor. Filistin toprakları ile Ürdün topraklarını ise Ürdün Nehri birbirinden ayırıyor.

Ürdün’e Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Ürdün’e direkt uçuşlarla ya da aktarmalı uçuşlarla hava yolu aracılığıyla kısa sürede gitmek mümkün. İstanbul’un yanı sıra Ankara’dan da seferler bulunuyor. Uçak yolculuğu yaklaşık 2 saat 10 dakika sürüyor.

Havaalanında indikten sonra şehir merkezine ulaşmak için kullanılabilecek farklı yöntemler vardır. Ülkeye gelen turistlerin en çok tercih ettiği yöntemlerden biri de araç kiralamadır. Bunun yanı sıra taksi, otobüs ya da shuttle ile de ulaşım sağlanabiliyor.

Ürdün’e seyahat etmek istiyor; ancak her şeyin sizin için önceden organize edilmiş olmasını bekliyorsanız, size yalnızca ülkeyi keyifle gezmenin kalacağı Ürdün turlarına da göz atabilirsiniz.

Ürdün’e Ne Zaman Gidilmeli?

Ürdün’de yaz aylarında hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkıyor. Bu da özellikle soğuk iklime alışkın turistlerin keyifli bir şekilde seyahat etmesinin önünde engel teşkil edebiliyor. Ürdün’ün en rahat şekilde gezilebileceği dönemler genellikle bahar aylarıdır.

Ürdün’de kalınacak süre elbette seyahat eden kişilerin deneyimlemek isteyenlerin tercihine göre değişkenlik gösteriyor; ancak ortalama ülkenin en gözde noktalarını görmek ve en temel aktiviteleri deneyimlemek için 4-5 gün yeterli bir süredir. Ülkeyi doyasıya yaşamak isteyenler bir hafta kalarak yapmak istedikleri her şeyi rahatça yapabilirler.

Ürdün’de Konaklama

Turizmin öneminin fazlasıyla farkında olan Ürdün’de konaklamak için sayısız alternatif vardır. Amman ve Petra’da çok sayıda otel mevcut; ancak özellikle Wadi Rum otelleri benzersiz bir deneyim yaşamak isteyenler için biçilmiş kaftan. Çadır kamplarında konaklamak çöl atmosferini doyasıya yaşamak için harika bir yoldur. Bütçe sıkıntısı olmayanlar için lüks alternatif olarak balon evler de eşsiz bir konaklama yöntemidir. Hasan Zawaideh Camp, Memories Aicha Luxury Camp, Wadi Rum Night Luxury Camp ve Sun City Camp göz atılabilecek işletmeler arasındadır.

Başkent Amman’da ise her bütçeye uygun seçenekler vardır. Lüks konaklama isteyenler için Fairmont Amman ve Amman Rotana; ortalama bütçeye sahip olanlar için Amman International Hotel ve Ayass Hotel; daha düşük bütçeyi seçenekler arayanlar için ise Nomads Hotel kaliteli ve temiz konaklama alanları arasındadır.

Petra’da ise düşük bütçeli olarak Town Season Hotel ile yüksek bütçeli olarak Petra Marriott Hotel gibi alternatifler vardır. Bütçeye göre otellerin misafirlerine sunduğu hizmetler de değişkenlik gösteriyor. Akabe’de ise orta bütçeli Lacosta Hotel ve yüksek bütçeli Al Manara, Luxury Collection Hotel ile Kempinski Hotel Aqaba popüler konaklama noktaları arasındadır.

Ürdün Vize İstiyor Mu?

Ürdün, Türkiye’den vizesiz seyahat edilebilecek ülkeler arasındadır. Üstelik ülkede Türkler oldukça hoş karşılanıyor. Türk vatandaşları Ürdün’de 90 güne kadar vizesiz gezebilir. Herhangi bir pasaporta sahip olan Türk vatandaşları turistik geziler için vizeden muafdır.

Ürdün’ün Başkenti

Ürdün’ün başkenti olan Amman, Arap dünyası ve Orta Doğu’nun en modern şehirlerinden bir tanesi olarak gösteriliyor. Ülke nüfusunun yarısına yakını burada yaşıyor. Şehirde ekonomi, eğlence ve sanat oldukça gelişmiş durumdadır. Özellikle ülke mutfağına dair eşsiz tatları deneyimlemek için de çok sayıda alternatif mevcuttur. Ürdün yemekleri zengin çeşitliliğinin yanı sıra Türk damak tadına uygunluğuyla da öne çıkıyor. Tarih boyunca çok sayıda medeniyeti içinde barındırmış olan Amman, dünyanın hala yaşanılan en eski kentlerinden bir tanesidir.

Ürdün Gezilecek Yerler

Tarihi ve eski yapısını tüm ihtişamıyla gözler önüne seren başkent Amman, ülkede görülmesi gereken ilk yerlerin başındadır. Başkent Amman’a bir gün ayırmak gayet ideal bir tercih; ancak Ürdün’de gezilecek yerler bununla sınırlı değildir.

  • Petra Antik Kenti

Ürdün tarihi yerler bakımından sayısız zenginliği içerisinde barındırsa da hiç kuşku yok ki en önemli ve en özel tarihi lokasyonu Petra Antik Kenti’tir. Hatta ülkenin simgesi olduğunu söylemek bile yanlış olmaz. 2200 yıllık bu şehir, kızıl renkli kayaların arasından geçtikten sonra tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini karşılıyor. Tüm görkemini fotoğraf karelerine yansıtan antik kent, kayaların insan eliyle tek tek oyulmasıyla oluşturulmuştur. Üstelik, bölge çok sayıda Hollywood filmine de ev sahipliği yapmıştır.

  • Wadi Rum

Ürdün gezi rehberi içindeki bir diğer önemli nokta Wadi Rum’dur. Göz alıcı bir coğrafyaya sahip olan Wadi Rum, kumtaşı ve granitten oluşan kızıl yer şekilleriyle görülmeye değer yerler arasındadır. Petra gibi burası da çok sayıda filme ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Öyle ki coğrafi özellikleri ve görünümü nedeniyle bazı filmlerde Mars yüzeyi olarak kullanılmıştır.

Ülkenin en büyük vadisi olan Wadi Rum duvar yazıtları, tapınaklar ve kaya resimleri gibi detaylarıyla insanlık tarihi açısından büyük öneme sahiptir. ‘Ay Vadisi’ olarak da adlandırılan Wadi Rum’un gecesinin de gündüzünün de ayrı güzel olduğunu unutmamak gerekiyor.

  • Akabe

Ülkede deniz turizmi denince akla gelen yer olan Akabe, yılın büyük bir bölümünde güneşli ve sıcak bir iklime sahiptir. Bölgede bolca plaj ve dalış noktası mevcuttur. Özellikle Arap dünyası da Akabe’yi deniz turizmi için sık sık kullanıyor. Deniz sıcaklığı ise oldukça yüksektir.

  • Jerash Antik Kenti

Petra’nın varlığı nedeniyle biraz daha sönük kalmış olsa da Jerash da mutlaka görülmesi gereken tarihi noktalar arasında bulunuyor. Özellikle bölge Orta Doğu’daki günümüze en sağlam şekilde gelmiş olan Roma’dan kalma antik kentlerden biridir. Çok iyi korunmuş olan bu antik kentin etkileyici mimarisi mutlaka yakından görülmeli.

  • Lut Gölü

Dünyanın en derin noktası olarak kabul edilen bu Lut Gölü; deniz seviyesinden 420 metre aşağıda bulunur. Gölde, tuz seviyesinin fazlalığı sebebiyle hiç canlı bulunmaz. Yine tuz oranının fazlalığı nedeniyle su yüzeyinde batmadan durmak mümkündür. Tam anlamıyla bir tabiat harikası olan Lut Gölü, birçok tarihi ve dini hikayede de kendine yer bulmuş bir noktadır.

  • Wadi Mujib

Kendinizi bir anda Amerika’daymış gibi hissedeceğiniz Wadi Mujib ise Ürdün’ün ‘Grand Canyon’udur. Bölge macera sporları yapmaya oldukça uygundur. Bunun yanı sıra görkemli yeryüzü şekilleri sayesinde ziyaretçilerini bir anda bambaşka bir dünyaya ışınlıyor. Su dolu bir kanyon olan Wadi Mujib’in içinden Mujib Nehri de geçiyor.

  • Amman Kalesi ve Roma Amfi Tiyatro

Amman’da yer alan bu tarihi noktalar, ülkenin ve şehrin benzersiz değerleri arasındadır. Özellikle amfi tiyatronun derin akustiğini deneyimlemek unutulmayacak bir zevktir. Tarihe meraklı olanlar için büyük keyif barındıran bu iki yapı birbirine oldukça yakındır. Amfi tiyatronun içine girip tarihe gizemli bir yolculuk yaparken Amman Kalesi’nden şehrin tamamını geniş açıdan görmek ve zevkle seyretmek mümkündür. Özellikle gün batımında bu iki yapıyı fotoğraflamak da harika olacaktır.

Ürdün’de Yapmadan Dönmeyin

  • Petra Antik Kenti’ni gece mumlarla ışıklandırılmış haliyle görmeden dönmek olmaz. Bunun için seyahati Petra by Night’ın yapıldığı pazartesi, çarşamba ve perşembe günlerine denk getirmek yeterli. Eşsiz bir atmosfer yaratılan bu anlarda turistlere çeşitli ikramlar ve müzik dinletileri de sunuluyor.
  • Wadi Rum’a gidildiğinde mutlaka deneyimlenecek aktivitelerden biri de jeep safarisidir. Arazi araçlarıyla gezildiğinde ziyaretçilerine çok daha büyük bir keyif veren bölgede 4-5 saatlik turlar düzenleniyor.
  • Wadi Rum’da balon turu, turistlerin en çok ilgisini çeken aktivitelerden biridir. Bu esrarengiz atmosfere sahip olan bölgeyi kuşbaşı görme fikri muazzam; ancak turlar Kapadokya’da olduğu gibi gün doğarken gerçekleştiriliyor. Bu nedenle bu etkinlik için biraz erken uyanmak gerekiyor. Tur 1 saat sürerken hazırlık ve nakil süreçleriyle beraber 3 saati alıyor. 14 yaşın altındaki çocuklara indirimli fiyat uygulanıyor ve ücretler nakit olarak ödeniyor.
  • Yüksek tuz oranına sahip Lut Gölü’nün ilginç sularına kendinizi bırakmalısınız. Bölgede turistlerin suya girebilmesi için hizmet veren pek çok işletme vardır; ancak gözünüze su kaçmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Lut Gölü’nün çamurunun da şifalı olduğuna inanılıyor. Bu nedenle çamur banyosu yapmak turistlerin favori aktivitelerindendir. Üstelik gölden çıkarılan killer ve çamurlar dükkanlarda da satılıyor.
  • Türk damak tadına uygun Ürdün mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerinin tadına bakmadan dönmek olmaz. Mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında falafel, mutebel ve humus yer alıyor. Bu yemekler için önerilen işletmelerden biri ise otantik bir yer olan Hashem Restaurant’tır. Denenebilecek diğer yemekler de mansaf, şavurma, şiş kebab, labne, galayet bandora, tabule, zahter salatası ve pita ekmeğidir.

  • Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ve Hatay’ın eşsiz tatları arasında bulunan künefe Ürdün’de de çok meşhurdur. Bu nedenle daha önce Hatay’da künefenin tadına bakmış olsanız dahi Ürdün’de de künefeyi denemelisiniz. Bu eşsiz tatlı için tavsiye edilen adres Habibah’tır.

Siz de Ürdün’ün mistik atmosferi içerisinde keyifli bir tatil geçirmek istiyorsanız Coral Tatil’in size sunduğu ayrıcalıklardan faydanabilirsiniz. Coral Tatil ile birbirinden etkileyici ve kapsamlı turlara katılabilir ve çeşitli otel seçeneklerini görüntüleyebilirsiniz. Coral Tatil ile katılacağınız Ürdün turunda Orta Doğu’nun ortasındaki eşsiz güzellikleri keşfedebilir ve birbirinden farklı deneyimleri tecrübe edebilirsiniz.