Tarihi, plajları ve sanat dolu atmosferiyle Urla, Ege'nin gözde tatil destinasyonlarından biri. İzmir'e 40 km uzaklıktaki şirin ilçe, altın kumlu plajları, masmavi denizi ve üzüm bağlarıyla gezilecek birçok yere ev sahipliği yapıyor.
Antik Klazomenai, Limantepe gibi tarihi alanlarda antik Yunan ve Roma uygarlıklarının izlerini takip edebilirsiniz. Tarihi Rum evlerinin sıralandığı sokaklardaki mekanlarda ise gezinize kısa bir mola verebilirsiniz. Urla’da hem sanat hem de tarihseverlerin gezebileceği birçok yer bulunuyor. Daha fazlasını merak edenler için Urla’da gezilecek yerler şu şekilde sıralanabilir:
Sanat Sokağı, eski Urla evleriyle otantik bir görünüme sahip. Sanat galerileri, atölyeler, butik kafeler ve hediyelik mağazalarının bulunduğu sokakta yürüyerek keyifli vakit geçirebilirsiniz. Sokakta gezerken eski Urla evlerini ve restore edilmiş binaları görebilirsiniz. Sağlı sollu dizilen sanat galerileri ve atölyelerde yerel sanatçıların eserlerini inceleyebilir, el yapımı ürünler satın alabilirsiniz.
Sanat Sokağı'nın sonunda Urla Devlet Tiyatrosu bulunuyor. Tiyatroda her sezona özel oyunlar sahneleniyor. Eğer sanatla ilgileniyorsanız, Urla Müzik Akademisi'nde (UMA) resital dinleyebilir veya müzik atölyelerine katılabilirsiniz.
Urla merkez gezilecek yerler arayışındaysanız ilçe merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta yer alan Çeşmealtı’na gidebilirsiniz. Renkli çiçeklerle süslü yazlık evler ve alışveriş tezgahlarıyla dolu sokaklar bölgeye hoş bir atmosfer katıyor. Çeşmealtı, ayrıca bir yat limanına ev sahipliği yapıyor. Buraya gelmişken İzmir Körfezi ve Urla’ya kuşbakışı izleyebileceğiniz Güvendik Tepesi’ne çıkabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında kalabalık sokaklarında çok sayıda restoran, kafe, pastane ve bar bulunuyor. Kahve eşliğinde Çeşme’nin meşhur tarçınlı lokmasını tadabilirsiniz. Çeşmealtı’na 725 ve 735 no’lu otobüs hatları veya İzmir Üçkuyular’dan kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsiniz.
İzmir'e 35 km, Seferihisar ve Urla'ya 9 km uzaklıktaki Bademler Köyü, tarih boyunca göçebe yaşamdan yerleşik düzene geçişin izlerini taşıyor. 1820'lere kadar tahtacılıkla geçinen köylüler, zamanla yerleşik hayata geçmiş ve Bademler adını çevredeki badem ağaçlarından almış. 1962'de kurulan kalkınma kooperatifi ile tütüncülükten çiçekçiliğe yönelen köy, 2012’de Türkiye’nin en temiz köyü seçildi. Türkiye’nin ilk ve tek köy tiyatrosuna sahip olan Bademler, tiyatro sevdasını öğretmen Mustafa Anarat’a borçlu. 1963 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülü kazanan "Susuz Yaz" filmi de burada çekildi.
İzmir’in Urla ilçesine bağlı Barbaros Köyü, Germiyan ve Balıklıova arasında yer alıyor. 300-350 yıl önce Başköy’den göç eden köylüler tarafından kurulan Barbaros, zamanla "Sıradamlar" olarak anılmaya başlanmış. Ağustos ayında Urla’ya gelirseniz Barbaros’da düzenlenen Korkuluk Festivali’ne katılabilirsiniz. Buraya gelmişken köyün meşhur Katmer ve karabaş otu çiçeği reçelini deneyebilirsiniz. Barbaros Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile tarım faaliyetleri desteklenmekte olup, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor.
İzmir’in Urla ilçesine bağlı Balıklıova Köyü, huzurlu bir kaçamak arayanların favori rotalarından biri. Eski bir Rum köyü olan Balıklıova, tarihi dokusunu koruyarak ziyaretçilerini büyülüyor. Tertemiz denizi ve taptaze balıklarıyla ünlü bu şirin kasabada, salaş restoranlarda lezzetli deniz ürünlerini tadabilirsiniz. Un kurabiyesi ve köy ekmeğiyle meşhur pastaneler, ziyaretçilere adeta lezzet şöleni sunuyor. Mayıstan ekime kadar denize girilebilen bu sakin köy, şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler için ideal. Konaklama seçenekleri az olsa da, birkaç pansiyon ve kiralık ev bulunuyor.
Urla'nın şirin köylerinden biri olan Özbek Köyü, Çaka Bey'e kadar uzanan tarihi ve Rumların maharetli mimarisi ile dikkat çekiyor. Köyde dolaşırken koyları, limanını, taş evleri ve köprüleri keşfedebilirsiniz. Eğriliman olarak bilinen koyda denize girebilir, mavi panjurlu evlerin arasında hoş vakit geçirebilirsiniz. Köyün simgelerinden biri olan anıt ağacı da görülmeye değer.
Özbek Köyü'nde geçmişte Rumlar ve Türkler bir arada yaşamış. Bu uyumun izlerini halen daha görmek mümkün. Köyde harap halde hamam ve taş köprüler bulunuyor. Rumlardan kalma taş evlerin bir kısmı da hala ayakta duruyor.
Köyde yüzmek isterseniz Akkum Plajı’nı da tercih edebilirsiniz. Burada balık yiyebileceğiniz lokantalar da mevcut. Özbek Köyü'nde yöresel lezzetler için Özbek Keşkek Evi'ni ve Taş Kahve'yi deneyebilirsiniz. Özbek Köyü'ne özel aracınız ile gelebileceğiniz gibi Urla'dan kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsiniz.
Urla'nın şirin köylerinden biri olan Gülbahçe, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçileri cezbediyor. Helenistik Dönem’e kadar uzanan tarihi olan Gülbahçe Ilıcası, 17 derecelik şifalı sularıyla romatizmal ağrılara ve cilt problemlerine iyi geliyor.
5 bin yıllık tarihi olan höyük, bölgenin geçmişini gözler önüne seriyor. Son zamanlarda kitesurf tutkunlarının gözdesi haline gelen Gülbahçe, 5 kitesurf okulu ile bu spora ilgi duyanlara eşsiz bir imkan sunuyor. Gülbahçe'ye geldiğinizde Tarihi Ilıcası'nda şifa bulabilir, kitesurf yapabilir ve tarihi höyükte geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.
-
Necati Cumalı Kültür ve Anı Evi
Urla'nın kültürel zenginliğinin önemli bir parçası olan Necati Cumalı Kültür ve Anı Evi, özellikle edebiyatseverlerin ziyaret etmesi gereken yerlerden. Necati Cumalı'nın çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği ev müzeye dönüştürülmüş.
Müze, Bademler Köyü'nde bulunuyor ve ünlü yazarın hayatına dair birçok detayı içeriyor. 2001 yılında Urla Belediyesi tarafından restore edilen 2 katlı bina, yazı taslaklarından mektuplarına, yayımlanmış kitaplarından fotoğraflarına kadar pek çok önemli eser ve kişisel eşyayı barındırıyor. Müzeyi pazartesi günleri dışında hergün 09.00 - 17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezmek etmek mümkün.
Urla Bağ Yolu diğer adıyla Ege’nin Toscanası merkeze 5 km mesafede bulunuyor. Bölge gastro turizm açısından önemli. Özellikle de şarap tutkunları tarafından ziyaret ediliyor.
Asmalarda mayıs ile temmuz ayları arasında salkım salkım üzümlerin görkemli oluşunu gözlemleyebilirsiniz. Ancak şarap tutkunları için asıl heyecan, ağustos ile ekim arasında gerçekleşen hasat zamanında başlıyor. Kültürel bir tur olmasını isterseniz bağcılık geleneği ve şarap üretimi hakkında bilgi edinmek için Urla Bağ Yolu’na bu aylarda gelebilirsiniz.
Karantina Adası, tarih boyunca bulaşıcı hastalıkların izole edildiği bir nokta olarak kullanıldı. Özellikle 18. yüzyılda veba ve kolera salgınları sırasında gemilerden gelen mürettebat ve yolcuların karantinaya alındığı önemli bir merkezdi. Avrupa ülkelerinin de benzer önlemler aldığı dönemlerde, gemi personeli hastalık şüphesi taşıdığında adada gözlem altında tutulurdu. Adada yer alan binaların Osmanlılar tarafından Fransızlara yaptırıldığı biliniyor. Fakat bu binaların içine girip ziyaret etmek şu an için mümkün değil.
Demir Çağı’nda kurulan Klazomenai Antik Kenti, Limantepe mevkiinde yer alıyor. Kent, Perslerin İyonya İsyanı sırasında Karantina Adası'na taşınmış. Ardından Büyük İskender adayı anakaraya bağlayan bir yol yaptırmış. Daha sonra fikir ayrılıklarıyla iki ayrı yerleşim birimi oluşmuş ve Khyton adlı yeni kent kurulmuş. Antik kent, tarihi dokusunu günümüze taşıyan önemli bir arkeolojik alan olarak öne çıkıyor. Açılış saatleri 08:30, kapanış saatleri ise 19:00.
Demircili Koyu, İzmir'in Urla ilçesinde, doğayla iç içe, sakin ve huzurlu zaman geçirmek isteyenler için ideal bir destinasyon. Deniz kestanelerinin yoğunluğu nedeniyle suya girerken deniz ayakkabısı kullanmakta fayda var. Denizin kıyı kısmı taşlık, ancak iç kısımlara doğru ilerledikçe kumlu alanlara rastlanıyor. Koya giriş ücretsiz, ancak şemsiye ve şezlong kiralama hizmetleri ücretli. İzmir-Çeşme otoyolu üzerinden 1 saatlik bir yolculukla ulaşılabilen koya, Urla ilçe merkezinden Kuşçular-Demircili güzergahını takip ederek de kolayca gidilebiliyor. Koyda sörf ve dalış dersleri veriliyor, ayrıca kamp yapma ve mangal yakma gibi aktiviteler de gerçekleştirilebiliyor.
2020 yılında ziyarete açılan müzede, farklı dönemlere ışık tutan resim, heykel, halı, zırh, cam obje gibi Türkiye'den ve yurt dışından sanatçılara ait eserler sergileniyor. Koleksiyonlarda cam objeler, mermer replikalar, halılar ve heykeller ön planda. Ayrıca, müzede çeşitli dönemlere ait eserler sergilenirken, özel sunumlar ve etkinlikler de düzenleniyor.
Müze binası, Artı3 Mimarlık tarafından tasarlandı ve Turgut Cansever Uluslararası Mimarlık yarışmasında ödül kazandı. Arkas Sanat Merkezi’ni salı ve perşembe günleri 11:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Limantepe, İzmir'in Urla ilçesinde Ege Denizi'nin kıyısında bulunan önemli bir sit alanı. Tarihi Truva Savaşına kadar uzanıyor. Kazılarda ortaya çıkan seramikler, taş aletler, heykeller ve sikkeler, bölgenin zengin kültürel mirasını yansıtıyor. Doğal liman özelliği taşıyan ve deniz ticareti için uygun şartlar sunan Limantepe, tarih ve kültür meraklıları için önemli bir ziyaret noktası. Limantepe'ye İzmir-Urla kara yolundan kolayca ulaşabilirsiniz. Kazı alanı haftanın her günü ziyarete açık.
Eski Urla'nın tarihi dokusunu keşfetmek isteyenler için Malgaca Pazarı, İzmir Urla'da gezilecek yerler arasında önemli bir durak olarak öne çıkıyor. İzmir'in Urla ilçesinde bulunan Osmanlı çarşısı, günümüzde hala canlılığını koruyan köklü dükkanlara ev sahipliği yapıyor. Kahve dükkânları, organik ürünler, geleneksel lezzetler ve el işlerinin sıralandığı tezgahlar arasında hoş bir gezinti yapabilirsiniz. Pazarın her köşesinde, babadan oğula geçen işletmeler bulunuyor. Özellikle ünlü Lale Katmercisi'nin yer aldığı çarşı, buraya gelenlerin mutlaka uğradığı önemli bir durak. Tarihi zenginliğiyle ve çeşitliliğiyle Malgaca Pazarı, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Altınköy Plajı, berrak denize ve altın renginde kumlara sahip. Güneşin tadını çıkarırken buz gibi sularda yüzmenin keyfi ve kumsalda piknik yapmanın huzuru burada bir arada. Plajın restoranında taze deniz ürünlerini tatmak ve eşsiz manzaranın keyfini çıkarmak da unutulmaz anlar yaşamanızı sağlıyor. Altınköy Plajı, Urla'nın Yağcılar Mahallesi'nde bulunuyor ve şehir merkezine yaklaşık bir saatlik mesafede. Ulaşım ise Fahrettin Altay Aktarma İstasyonu'ndan kalkan dolmuşlar veya ESHOT otobüsleriyle kolaylıkla sağlanabiliyor. Kendi arabanızla gelmek isterseniz navigasyondan yol tarifi alarak plaja kolayca ulaşabilirsiniz. Yaz tatili için konforlu Urla otelleri veya pansiyonlarında yerinizi ayırtarak bu plajda yüzmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
İskender Koyu, Urla'nın huzurlu tatil noktalarından biri olarak öne çıkıyor. İlçe merkezine yaklaşık 13 km uzaklıkta bulunan bu koy, doğal güzellikleri ve sakin atmosferi ile ziyaretçilerini cezbediyor. Masmavi ve serin sularıyla ünlü olan İskender Koyu, beyaz kumlu plajları ve modern beach club'ları ile hem dinlendirici hem de keyifli bir deniz keyfi sunuyor. Koy içinde yer alan Uşak Camping ise kampseverler için ideal bir konaklama seçeneği sunuyor. Özel araçla sadece 15 dakikalık bir sürüş mesafesinde olan İskender Koyu'na, alternatif olarak 733 numaralı otobüs hattını kullanarak da kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
İzmir Urla'da, 2000 dönüm arazi üzerine kurulu olan Uzbaş Arboretum, bitki tutkunları için bir cennet niteliğinde. 52 farklı türde 250.000'den fazla palmiye ile Akdeniz, tropikal ve subtropikal dış mekân bitkilerinin yanı sıra ülkemize özgü endemik türler ve dünyanın dört bir yanından getirilen özel bitkiler de burada bulunuyor. Arboretum'a adım attığınız anda büyüleyici manzara ve peyzaj sizi karşılıyor. Girişte belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor ancak daha sonra devasa zeytin ağacının ortasında bulunan kafeye giderek tur rezervasyonu yaptırabilir veya kendi başınıza keşfe çıkabilirsiniz. Eğer vakit varsa golf aracıyla araziyi gezip her bitki hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Urla gezi rehberi kapsamında listelenen bu destinasyonları ziyaret ederek keyifli zaman geçirebilir ve bölge hakkında bilgi edinebilirsiniz. Coral Tatil’de her bütçe ve zevke uygun İzmir otel seçenekleri bulunuyor. Tatilinizi planlamak ve konforlu bir konaklama deneyimi yaşamak için Coral Tatil’in sunduğu avantajlı otel fırsatlarından yararlanabilirsiniz.