Üsküdar Gezilecek Yerler: Mutlaka Görmeniz Gereken 25 Yer!

Coral Travel

İstanbul Anadolu Yakası’nın gözde bölgelerinden biri olan Üsküdar hem doğasıyla hem tarihi yapısıyla adeta yerli ve yabancı tüm ziyaretçilerini büyüleyecek niteliktedir. Pek çok tarihi yapısıyla öne çıkan Üsküdar, eski İstanbul ruhunu daima hissettirir. İstanbul'da gezilecek yerler denilince akla gelenlerden biri olan Üsküdar, ziyaretçileri için oldukça keyifli pek çok olanağa sahiptir. İşte sizler için derlediğimiz Üsküdar’da mutlaka uğranması gereken 25 yer!

  • Adile Sultan Kasrı

1861 yılında Osmanlı Hanedanı’ndan tek divan sahibi olan kadın şair olarak bilinen Adile Sultan adına Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Adile Sultan’ın belli bir dönem ev olarak kullandığı kasr daha sonra kız lisesi, öğretmen evi olarak kullanılmış; günümüzde ise müze olarak kullanılmaktadır. Unutulmaz yerli yapımlardan biri olan Hababam Sınıfı’nın ilk filmi de Adile Sultan Kasrı’nda çekilmiştir.

  • İslam Medeniyetleri Müzesi ve Çamlıca Camii

Sadece Üsküdar’ın değil Türkiye’nin en büyük camisi olma özelliğini taşıyan Çamlıca Camii yaklaşık 63 binlik bir kapasiteye sahiptir. Yapımı 2019’da tamamlanan camiye ait bir külliye bir de müze yer alır. İslam Medeniyetleri Müzesi olarak adlandırılan alanda padişahlara ait tılsımlı gömlekler, Kur’an-ı Kerim’in ilk nüshaları, Hz. Muhammed’in temsili ayak izi gibi pek çok değerli eser bulunur. Pazartesi hariç her gün açık olan müze için girişler ücretsizdir.

  • Fethi Paşa Korusu

16 dönümlük bir alana konumlanan Fethi Paşa Korusu, muhteşem Boğaz manzarasına sahiptir. İstanbul’da hem deniz manzarası hem yeşillik arayanlara doğal bir ortam sunan Fethi Paşa Korusu bünyesinde sosyal tesise yer verir. Tesisin yer aldığı yapı ise ünlü edebiyatçılardan biri olan Cemil Meriç’in yaşamış olduğu konaktır. Fethi Paşa Korusu, Kuzguncuk istikametine doğru Paşalimanı Caddesi üzerinde 20 dakikalık bir mesafede yer alır.

  • Mihrimah Sultan Camii

Mimar Sinan’ın önemli yapıtları arasında yer alan Mihrimah Sultan Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için özel olarak yapılmıştır. Bünyesinde külliye, medrese, han ve türbe yer alan cami Üsküdar şehir merkezine çok yakın bir mesafededir. Mihrimah Sultan Camisi’nin önemli özelliklerinden biri ise dönemin en iyi güneş saati örneklerinden birini sunmasıdır.

  • Tarihi Üsküdar Çinili Hamam

Sayısız pek çok tarihi hamama ev sahipliği yapan İstanbul bünyesinde tüm ihtişamıyla Tarihi Üsküdar Çinili Hamam’a da yer verir. Üsküdar’da yer alan tarihi hamam her yıl yerli ve yabancı pek çok misafir ağırlar. Otantik atmosferiyle farklı bir yapıya sahip olan Tarihi Üsküdar Çinili Hamamı, 1640 yılında Kösem Sultan tarafından inşa ettirilmiştir. Haftanın her günü açık olan tarihi hamam erkeklere ve kadınlara göre farklı saatler sunar. Tarihi hamamın girişi ise ücretlidir.

  • Kız Kulesi

Üsküdar gezilecek yerler denilince akla gelen ve Üsküdar’ın en önemli sembollerinden biri olan Kız Kulesi, Salacak Sahli’nde küçük bir ada üzerinde yer alır. 2000 yılında hem kafe hem restoran olarak hizmet vermeye başlayan Kız Kulesi, Osmanlı ve Bizans dönemlerinde gözetleme kulesi, gümrük istasyonu ve deniz feneri olarak da kullanılmıştır. Girişler ücrete tabi olsa da Müzekart sahiplerinin ekstra ücret ödemeleri gerekmez. Haftanın her günü hizmet sunan Kız Kulesi’ne ulaşım tekneler ile sağlanır.

  • Şemsipaşa Camii ve Kütüphanesi

Sahil kesiminde yer alan Şemsipaşa Camii ve Kütüphanesi İstanbul’un en iyi manzarasına sahip camilerden biridir. Mimar Sinan’ın ustalık dönemi yapıtlarından biri olan cami, halkın kullanımına sunulan bir kütüphaneye sahiptir. Aynı zamanda Şemsi Paşa’nın türbesini barındıran Şemsipaşa Camii ve Kütüphanesi, Sultan II. Selim’in veziri olan Şemsi Ahmet Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.

  • Abdülmecid Efendi Köşkü

Kalemişi süsleme sanatıyla öne çıkan Abdülmecid Efendi Köşkü 1880-1885 yılları arasında inşa edilmiştir. Mısır Hidivi İsmail Paşa tarafından yaptırılan köşk, Kuzguncuk içerisinde yer alan Bağlarbaşı Korusu’ndadır. Döneminde yazlık olarak kullanımı sağlanan köşkün en ihtişamlı alanı ise mermerden yapılan havuzudur. Abdülmecid Efendi Köşkü belirli zamanlarda etkinliklere de ev sahipliği yapar. Söz konusu yapı günümüzde Koç Topluluğu tarafından sosyal tesis olarak kullanılır.

  • Salacak Sahili

Balık tutmak, yürüyüş yapmak ve deniz havası almak isteyenlerin uğrak noktası olan Salacak Sahili, Üsküdar’ın kıyı şeridinde yer alır. Sahil hattı boyunca tarihi yapıları da barındıran Salacak Sahili aynı zamanda dillere destan lezzetleriyle öne çıkan Filizler Köftecisi mekanına ev sahipliği yapar. Üsküdar otelleri avantajlarından faydalanarak gezi programını uzatmak isteyenler sadece Salacak Sahili’ni değil daha pek çok tarihi yapıyı görme şansı yakalayabilir.

  • Rum Mehmed Camii

Osmanlı veziri Rum Mehmed Paşa tarafından inşa ettirilen Rum Mehmed Camii, Üsküdar’ın önemli tarihi yapıları arasında yer alır. Rum Mehmed Camii'nin bir özelliği ise Osmanlı Dönemi’nde Anadolu Yakası’nda yaptırılan ilk cami olmasıdır. Üsküdar’da yer alan cami Boğaz manzarasına sahiptir.

  • Aziz Mahmud Hüdâyi Türbesi ve Camii

Osmanlı hanedanı ve Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu Asiye Hümaşah Sultan tarafından eşi Aziz Mahmud Hüdayi için inşa ettirilen yapı hem türbe hem camidir. Aziz Mahmud Hüdayi, seyyid unvanı taşır. 1595 yılında ibadete açılan cami birkaç kez restorasyon çalışması görmüştür. Aziz Mahmud Hüdâyi Türbesi ve Camii, Üsküdar’da gezilecek tarihi yerler listesinin önemli maddelerinden biridir.

  • Selimiye Kışlası

İstanbul, Üsküdar gezilecek yerler denilince akla gelen özel yerlerden biri olan Selimiye Kışlası günümüzde I. Ordu  Merkez Komutanlığı olarak hizmet sağlar. III. Selim Dönemi’nde yaptırılan kışla, Selimiye Askeri Okulu Müzesi ve Florence Nightingale Müzesi’ni barındırdığı için ziyaretçilere açıktır. Girişi ücretsiz olan müzeler haftanın belli saatlerinde hizmet verir; ancak diğer müzelerden farklı olarak ziyaret etmeden iki gün öncesinden kimlik bilgileri ile birlikte müze ziyaret dilekçesi verilmesi gerekir.

  • Çamlıca Kulesi ve Çamlıca Tepesi

Panoramik İstanbul manzarası sunan Çamlıca Tepesi, Üsküdar’ın merkezine 4 kilometre mesafede yer alır. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri olan Çamlıca Tepesi ve Çamlıca Kulesi, İstanbul’u tüm ihtişamıyla izlemek isteyenlerin adresidir. Deniz seviyesinden 587 metre yükseklikte bulunan Çamlıca Kulesi, asansörler yardımıyla ulaşılan seyir teraslarına sahiptir. Haftanın her günü açık olan Çamlıca Kulesi’nin giriş ücretleri ise yerli ve yabancı, öğrenci gibi unsurlara bağlı olarak farklılık gösterir. Kulede, seyir keyfinin yanı sıra kafe ve restoran hizmeti alabilmek de mümkün.

  • Beylerbeyi Sarayı

Sultan Abdülaziz tarafından inşa ettirilen Beylerbeyi Sarayı, dönemin padişahlarına yazlık konut olarak sunulur. Aynı zamanda yurt dışından gelen misafirler için de konaklama imkanı sunan Beylerbeyi Sarayı, beş köşkün bir arada olduğu bir yapıdır. Beylerbeyi Sarayı hem Osmanlı hem Bizans motiflerini bir arada sunan örneklerden biridir. Müzekart sahiplerine ücretsiz olan saray, diğer ziyaretçiler için belirli ücret zorunluluğu vardır. Söz konusu yapı içerisinde fotoğraf çekimi ise yasaktır.

  • Nakkaştepe Millet Bahçesi

Yaklaşık 90 bin metrekarelik mesire alanı sunan Nakkaştepe Millet Bahçesi yürüyüş parkurları, spor alanları, biyolojik gölet, çocuk oyun parkları, piknik alanları, macera parkurları, seyir terası ve uçan yol gibi ziyaretçilerine keyifli bir zaman vadeden sosyal yaşam alanlarına sahiptir. Nakkaştepe Millet Bahçesi, Üsküdar’ın Kuzguncuk bölgesinde yer alır.

  • Çinili Camii

Üsküdar’ın önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çinili Cami, Kösem Sultan tarafından Mimar Kasım Ağa’ya yaptırılmıştır. Çini sanatının birbirinden güzel örneklerini sunan camide papatya, lale, erik çiçeği, karanfil ve benzeri gibi renkli desenler yer alır. Çinili Camii, Üsküdar’ın Valide-i Atik Mahallesi’nde konumlanır.

  • Atik Valide Camii

Mimar Sinan’ın ustalık eserlerinden biri olan Atik Valide Camii, Sultan III. Murad’ın annesi Afife Nurbanu Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın eserlerinden kapsamlı bir külliye olarak varlığını sürdüren tek yapı olma özelliğini taşıyan Atik Valide Camii, klasik mimariden daha farklı bir tasarıma sahiptir. Atik Valide Camii, Toptaşı Camii ve Eski Valide Camii olarak da bilinir.

  • Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

Dünyanın pek çok noktasından getirilen yaklaşık 3000 uçurtmaya ev sahipliği yapan Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi özellikle çocukların ve çocukluğuna özlem duyanların ilgi odağı halindedir. Sadece farklı kültürlere ait uçurtmaları tanıtmakla kalmayan müze, aynı zamanda uçurtma yapımı etkinlikleri de düzenler. Üsküdar’da gezilecek müzeler arasında bulunan yapı, cumartesi günleri ziyaret etmek isteyenler için randevu şartı koyar. Müze pazar günleri dışında haftanın her günü açıktır. Girişler ise ücretsizdir.

  • Kuzguncuk Sahili

Nostaljik bir gün yaşamak isteyenlerin uğrak noktalarından olan Kuzguncuk Sahili, Üsküdar’ın kıyı şeridinde yer alır. Sahil hattı boyunca ziyaretçiler şirin yapılarla karşılaşabileceği, deniz havası alabileceği, Boğaz manzarasına doyabileceği bir imkan bulabilir. Kuzguncuk tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra farklı mekanlar görmek isteyen ziyaretçiler için de Beth Ya’akov Sinagogu, Surp Kirkor Lusaroviç Kilisesi ve Yeni Camii yapıları yer alır.

  • Kuzguncuk Bostanı

Özellikle İstanbul’un kalabalık ortamlarından sıyrılmak ve doğa ile başbaşa kalmak isteyenlerin ilgisini toplayan Kuzguncuk Bostanı bünyesinde meyve bahçeleri, hobi bahçeleri, amfi alanı, mesire alanı, çocuk oyun alanları, tarım alanları, yürüyüş parkurları, tıbbi ve aromatik bitki alanları yer alır. Kuzguncuk Bostanı’nda tarım yapmak isteyenler Kuzguncuk bölgesinde ikamet etmesi gerekir; ancak dışarıdan gelenler için söz konusu alanlar ziyarete açıktır.

  • III. Ahmet Çeşmesi

1728 yılında inşa edilen III. Ahmet Çeşmesi, dört bir yanına nakşedilen dönemin ünlü şairlerinin şiirleriyle öne çıkar. Çeşme, Lale Devri ruhunu yansıtan eserlerden biri sayılabilir. Üsküdar meydanında yer alan bu şirin yapı, vapur iskelesinin hemen karşısında konumlanır. Çeşme III. Ahmet tarafından annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan adına yaptırmıştır. Sekiz adet musluğu bulunan çeşmenin dört musluğu su doldurmak için dört musluğu ise su içmek için tasarlanmıştır.

  • Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii

Rivayetlere göre kırk günde yapımı süren Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii, ahşap mimariye sahiptir. Boğaza karşı olan camii 1860 yılında inşa ettirilmiştir. Söz konusu yapı İstanbul’un en sade tasarıma sahip camilerinden biri olma özelliği gösterir. Yapı tek şerefeye sahiptir.

  • Kuleli Sahili

İhtişamlı yapısıyla Kuleli Askeri Lisesi’ne ev sahipliği yapan Kuleli Sahili, bir tarafta yeşil doğanın bir tarafta mavi denizin manzarasını sunar. Boğaz havası almak isteyenlerin uğrak alanlarından biri olan Kuleli Sahili, yürüyüş yapmak için en ideal parkurlardan biridir. Üsküdar’da yer alan Kuleli Sahili, profesyonel ve amatör fotoğrafçılar için birbirinden özel günbatımı fotoğraf imkanı sağlar.

  • Uncular Caddesi

Kafe ve restoranları ile öne çıkan Uncular Caddesi, Üsküdar’ın en kalabalık caddesi olma özelliğini taşır. Üsküdar’da gezilecek yerler listesinin başında yer alan cadde günün her saati canlı bir atmosfere sahiptir. Hem yeni nesil hem otantik görünümlü pek çok kafe ve restorana sahip olan Uncular Caddesi, Üsküdar ziyaretçileri için mola ve buluşma alanı konumundadır.

  • Tarihi Çınaraltı

İstanbul’un gözde mekanlarından biri olan ve Çengelköy, Üsküdar’da yer alan Tarihi Çınaraltı, boğaz havası almak ve bir şeyler atıştırmak isteyenler için büyük bir çay bahçesidir. Eski İstanbul’u özleyenler ve keşfetmek isteyenlerin uğrak noktası olabilecek bu mekan ağaçlıklı bir alanda konumlanır. Aynı zamanda deniz kenarındadır. Özellikle kahvaltı yapmak için ideal mekanlardan biri olan Tarihi Çınaraltı yirmi dört saat hizmet verir.

Siz de gezi planlarınıza Üsküdar’ı dahil etmek ve İstanbul konaklama seçenekleri arasından tercihinize uygun olan bir seçim yapmak istiyorsanız uygun fiyat avantajları sunan Cora Tatil’i ziyaret edebilirsiniz.