Türkiye’nin pek çok yerinde yamaç paraşütü yapmak mümkün. Özellikle sıcak mevsimlerde son derece rağbet gören tesisler; eğitim uçuşları sayesinde heyecanlı ve ekstrem sporlar seven kişiler tarafından tercih edilir. Bu alanda deneyimi bulunmayan kişiler ise tandem uçuşları tercih edebilir. Bu uçuşlarda uzman yamaç paraşütü eğitmenleri ile beraber uçulur. Yamaç paraşütü nerede yapılır, sorusunun cevabı olarak pek çok farklı seçenek verilebilir.
Türkiye’deki Yamaç Paraşütü Yerleri
Türkiye’deki yamaç paraşütü yerleri, son derece geniş bir skalada bulunur. Sizler için heyecan dolu bir liste hazırladık. İşte Türkiye’de yamaç paraşütü yapılacak yerler!
Babadağ - Fethiye
Yamaç paraşütü denildiği zaman akla ilk gelen yerlerden biri şüphesiz Babadağ olur. Fethiye ilçesinin Babadağ bölgesinde yer alan tesisler ile Ölüdeniz’in muazzam manzarası eşliğinde yamaç paraşütü yapmak oldukça heyecan verici. Burada ortalama 1700 ile 1900 metre yüksekliğe sahip olan seviyelerden yamaç paraşütü yapmak mümkün. Babadağ’da toplam üç pist bulunur. Deneyimli pilotlar 3500 metre yüksekliğe kadar da çıkabilir.
Kaş - Antalya
Antalya sınırlarında yer alan Asas Tepesi'nde de yamaç paraşütü noktasında oldukça popüler bir konumda. Tepenin bulunduğu bölge olan Kaş; dalış ya da tırmanış gibi pek çok spor aktivitesine ev sahipliği yapar. Buradaki tandem uçuşlar genelde 20 ila 45 dakika kadar sürer. Rezervasyon yapılmasının ardından pikaplar ile Asas Tepesi'ne gidilir. Sonrasında ise sizi heyecan dolu anlar bekler.
Çatalca - İstanbul
Duyanların genelde şaşırdığı bir yamaç paraşütü lokasyonu olan İstanbul, Çatalca yeni seçenekler arasında. Burada yamaç paraşütü Çatalca’nın Ormanlı köyünde, Terkos Gölü olarak da bilinen Durugöl’ün batısında gerçekleşir. Alçak irtifa şeklinde belirtilen bu paraşüt atlayışları, Karadeniz kıyısında gerçekleşir. Bu nedenle rüzgarın zenginliğinden faydalanılarak yapılır. 100 metrelik yükseklikte yer alan pistten kalkış yaptıktan sonra ise saatte ortalama 15 ila 25 kilometre hıza kadar erişmek mümkün.
Ali Dağı - Kayseri
Her ne kadar pek bilinmese de Kayseri, ekstrem sporlar konusunda son derece zengin bir şehir. Üstelik burada iki macerayı aynı anda yaşamak da mümkün. Yamaç paraşütü deneyimini yapmak isteyen kişiler için tandem uçuş imkanı sunulur. Ali Dağı tesisleri, ayrıca Ali Dağı Yeraltı Şehri’ne son derece yakın bir konumda. Tandem uçuşlarına katılım sağlayacak kişiler için ortalama 10 dakika kadar bir eğitim bulunur. Yamaç paraşütü deneyimi ise hava koşullarındaki duruma istinaden 10 ila 30 dakika kadar sürer. Yükseklik ise yaklaşık 1750 metre civarındadır.
Munzur Dağları - Erzincan
Doğu Anadolu bölgesi de yamaç paraşütü bakımından son derece zengindir. Bu noktada Erzincan’ın Munzur Dağları da ön plana çıkar. Burada 3.300 metre yüksekliğe kadar çıkmak mevcut. Her yıl bu bölgede Yamaç Paraşütü Festivalleri düzenlenir. Bu sayede halka da yamaç paraşütü hakkında kapsamlı bilgiler edinir. Uçuşlar ortalama 50 dakika kadar sürebilir. 50 dakika boyunca Erzincan’ın muazzam doğa manzarasını da görme imkanı sunar.
Adıyaman - Nemrut Dağı
Adıyaman, Nemrut Dağı da yamaç paraşütü sporu ile ünlenen bölgeler arasında yer alır. Hem tarihiyle hem de kültürel mirası ile bu bölge, her sene binlerce kişinin ziyaretine ev sahipliği yapar. Nemrut Dağı’nda 2300 metre yükseklikte yamaç paraşütü yapmak mümkün. Uçuş esnasında Atatürk Barajı’nı görme şansınız da var. Bu sayede buradan güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Aynı zamanda Kahta ve Şanlıurfa bölgelerini de görme imkanı sunar. Burada harika ve unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Bozdağ - İzmir
İzmir, Bozdağ gökyüzünde süzülmek isteyenler için ideal bir noktadır. Burada yamaç paraşütü Ödemiş’e bağlı olan Bozdağ Yaylası çevresindeki Güldalan ve Akçakmak tepelerine doğru unutulmaz bir yolculuk halinde yapılır. Başlangıç eğitimi ise 130 metre yükseklikte yer alan Eseli Tepesi’nde verilir. Bozdağ, genelde yarı profesyonel ve kendi ekipmanına sahip olan sporcular için idealdir. Akçakmak paraşüt uçuş pisti ise 1100 metre yükseklikte yer alır. Güldalan Tepesi de 1300 metre yükseklikte bulunur. Buradaki uçuşlar Bozdağ üzerinden devam edip spor sahasında sonlanır.
Abant – Bolu
Bolu, Abant doğasıyla çokça sevilen bölgelerdendir. Yamaç paraşütü noktasında da adından söz ettirmeyi başarır. Mükemmel bir Abant manzarası ile yamaç paraşütü yapmak unutulmaz deneyimlerden biri olur. Burada 450 ile 750 metre rakımlardan kalkış yapmak mümkün. Bölgedeki rüzgarlar da yamaç paraşütü yapılması konusunda son derece elverişlidir.
Uçmakdere - Tekirdağ
Uçmakdere, Türkiye’de paraşütle atlama yerleri arasında en popüler noktalardan biridir. İstanbul'a yakın olması, bu popülerlikte büyük oranda etkilidir. Hafta sonu kaçamaklarını ekstrem sporlar ile değerlendirmek isteyen kişiler bu bölgeyi değerlendirebilir. Uçmakdere'de toplam 5 tane pist vardır. Bu pistler; 200 metre, 250 metre, 350 metre, 625 metre ve 650 metre yükseklikte yer alır. Tekirdağ merkeze ortalama 35 km uzaklıkta yer alan bölgeye ulaşım da oldukça kolaydır. Hava koşulları kapsamında 7 ila 20 dakika arasında bir uçuş gerçekleştirmek mümkün.
Gölbaşı - Ankara
Başkent de yamaç paraşütü yapılabilecek en güzel yerler arasındadır. Şehir meydanına yaklaşık 27 km uzaklıkta yer alan Gölbaşı, kolay ulaşım imkanı da sunar. Burada aynı zamanda Ankara'daki üniversite havacılık kulüpleri de yamaç paraşütü eğitimi verir. Son derece geniş ovaya bakan kalkış pisti, eğitimler için de oldukça elverişli bir bölgedir.
Pamukkale - Denizli
Türkiye’de yamaç paraşütü yapılacak yerlerden biri de Denizli, Pamukkale olarak bilinir. Burası da mükemmel manzarasıyla görenleri adeta kendine hayran bırakır. Denizli’de yamaç paraşütü yaparken bir yandan da dikkat çeken Pamukkale Travertenleri’ni görmek mümkün. Bu sayede hem yüksekliğin heyecanını yaşamak hem de unutulmaz bir deneyim elde etme imkanı söz konusu. Pistler, Dinamit Tepesi’nde yer alır. Her biri ise 300 metrelik yükseklikte bulunur. Kalkış yaptıktan sonra ortalama 15 dakikalık bir deneyim ile travertenler ve Hierapolis üzerinden uçup Pamukkale yakınlarına iniş gerçekleştirilir.
İnönü C Tepesi - Eskişehir
Yamaç paraşütü konusunda THK yani Türk Hava Kurumu’ndan eğitim almak için Eskişehir şehir merkezine ortalama 36 kilometre mesafede yer alan THK İnönü Eğitim Merkezi’ne başvurmak mümkün. Burası yeni eğitim almış pilotlar için de gayet uygun. Eğer amatör bir yamaç paraşütü pilotu iseniz 130 metre yükseklikte yer alan İnönü C Tepesi’ndeki eğitimlerle kendinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca burada THK tarafından Yamaç Paraşütü Şampiyonası da düzenlenir.
Hazarbaba Dağı - Elazığ
Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde bulunan Elazığ, tarihi güzellikleri ve otantik havası ile turistlerin sıkça uğradığı yerler arasındadır. Hazarbaba Dağı, yamaç paraşütleri ile son derece ünlüdür. Bölgenin güneyinde yer alan ve 2.347 metre yüksekliğinde bulunan Hazarbaba Dağı, aynı zamanda kayak sporuna da son derece elverişli bir yerdir. Burada her yıl mayıs ayında festivaller düzenlenir. Bu sayede popülerliği artan Hazarbaba Dağı, yamaç paraşütü için adeta biçilmiş kaftandır.
Türkiye’nin pek çok noktasında bu heyecan verici sporu doruklarda yaşayabilirsiniz. Ancak öncesinde rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Bu sayede sorunsuz bir deneyim elde edebilirsiniz.