Temelinde devlet memurlarını baz alan yeşil pasaport, yurt dışı seyahati yapmak isteyen bireylere çeşitli avantajlar sunar. Fakat yeşil pasaport sahibi olmak ve sunduğu avantajlardan yararlanmak için bir takım şartları karşılamak gerekir. Bu şartların karşılanması halinde pasaport çıkarmak için başvuruda bulunulabilir. Başvuruda bulunmak için ise çeşitli belgeler talep edilir.
Yeşil pasaport ile birlikte Coral Tatil’deki yurt dışı turlarını değerlendirebilir ve keyifli bir seyahat yapabilirsiniz. Sadece yurt içi değil yurt dışı için de çok sayıda tur düzenleyen Coral Tatil’de ihtiyaç duyduğunuz tatile sahip olabilirsiniz. Farklı yerleri keşfetmek ve yeni anılar biriktirmek için yeşil pasaportunuzu çıkardıktan sonra Coral Tatil’deki turları inceleyebilirsiniz.
Yeşil Pasaport Nedir?
Yeşil pasaport, kamu kurumlarında çalışan memurlara ve ailelerine verilen bir pasaport türüdür. Bir diğer adı hususi pasaport olan bu kimlik belgesi, bireylere çeşitli ayrıcalıklar tanır. Gerek yurt dışı seyahatlerinde gerekse uluslararası ilişkilerde kabul görür. Özellikle de yurt dışı seyahatlerinde daima geçerli olan kimlik doğrulama yöntemidir.
Yeşil pasaport süresi ise 10 yıldır. Daha önce 5 yıllık olarak belirlenen bu süre yerli ve milli üretime geçilmesi nedeniyle 10 yıla çıkarılmıştır. Bu kapsamda 5 yıllık olup süresi dolan ya da dolmasına kısa bir zaman kalan pasaportlar 10 yıla çıkarılabilir. Bu işlemler için ise herhangi bir ücret talep edilmez.
5 yıllık olan ve süresi uzatılmak istenen yeşil pasaportlar için şu taleplerde bulunabilir;
- Mevcut pasaportun süresi tamamen dolmalı veya dolmasına bir yıldan daha az zaman kalmalıdır.
- Kamu kurumlarında çalışmaya devam edenlerden talep formu, emekli olanlardan ise emekli belgesi talep edilir.Eğer emekli olanlar sisteme kayıtlı ise belgeye gerek yoktur.
- Eldeki yeşil pasaport ile birlikte il nüfus müdürlüklerine müracaat etmek gerekir.
- Kamu kurumlarında çalışan memurlar reşit olmayan aile bireyi için başvuru yapacaksa işlem sırasında yasal temsilcilerinin muvafakatı dikkate alınır.
Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?
Yeşil pasaport almak için ilk önce il nüfus müdürlüğüne randevu almak gerekir. Yeşil pasaport randevusu ise e-Devlet üzerinden alınır. e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama bölümüne ”yeşil pasaport randevu” yazarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü üzerinden uygun bir tarih için randevu oluşturabilirsiniz.
Yine aynı şekilde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki e-hizmetler bölümünden randevu alınabilir. Randevu tarihine kadar ise talep edilen belgeleri tamamlamakla birlikte defter harç bedelini ödemek gerekir.
Yeşil Pasaport Şartları
Yeşil pasaport başvuru şartlarının arasında ilk olarak kamuda çalışan bir devlet memuru olması gerektiği gelir. Aynı zamanda birinci, ikinci veya üçüncü derece kadrolarda çalışan bir devlet memuru olarak görev yapıyor olmalıdır. Memur olan bireyler dışında memur aileleri için de belirli şartlar sunulur.
Engeli sebebiyle sürekli bakıma muhtaç olan çocuklar için; sürekli bakıma muhtaç ibareli sağlık kurulu raporu talep edilir. Bunun dışında ağır engelli ibareli ya da engel oranı % 50 ve üzeri olduğunu belirten sağlık kurulu raporu da geçerli olur. Aynı zamanda bu raporların süresiz geçerliliği olması gerekir.
Ergin olan memur çocuğu için sunulan şartlar şu şekildedir:
- Herhangi bir şekilde iş sahibi olmaması gerekir.
- Medeni hali bekar olmalıdır.
- Üzerinden yeşil pasaport alınacak hak sahibi ile birlikte yaşamalıdır.
- 25 yaşını henüz doldurmamış olmalıdır.
- Öğrenci olmak gerekir.
Yeşil Pasaport için Gerekli Evraklar
- Düzenlendiği tarihin üzerinden 60 günden az süre geçmiş bir adet hizmet damgalı pasaport talep formu,
- Yeşil pasaport hakkı olan fakat henüz kamu görevlisi olmayanlar için ise bir adet talep formu ve görev onayı,
- Geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı veya kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi,
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf,
- Vergi dairesi müdürlükleri, anlaşmalı bankalar, PTT Şubeleri veya Gelir İdaresi Başkanlığının sitesi üzerinden pasaport defter bedelinin ödenmesi
- Geçerli ya da geçersiz fark etmeksizin iptal işlemi uygulanmamış veya daha önceden alınmış pasaport,
- Reşit olmayan bireyin ebeveynlerinin gelmemesi halinde, noterden alınmış olan muvafakatname,
- Ebeveynlerin yabancı uyruklu olması halinde noterce düzenlenmiş muvafakatname,
- Kamuda memur olan ebeveyne bağlı olarak yeşil pasaport alacak olan çocuğun öğrenci belgesi,
- Yurt dışında okuyan öğrenciler için ise belirli kurumlarca onaylanmış veya verilmiş olan öğrenci olduğunu belirten bir belge.
Yeşil Pasaport Ücretleri
Yeşil pasaport ücret konusunda ayrıcalığa sahiptir. Çünkü herhangi bir şekilde yeşil pasaport harcı talep edilmez. Yeşil pasaport için başvuru yaparken sadece defter bedelinin ödenmesi gerekir.
Defter bedelinin en net miktarı ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden öğrenilebilir. Yeşil pasaport fiyatları sadece defter bedelinden oluşur. Bu miktar ise Maliye Bakanlığınca her yıl düzenlenir. Bu yüzden her geçen sene fiyatlarda değişiklikler görülebilir.
Yeşil Pasaportun Avantajları
Yeşil pasaport ne işe yarar sorusunun cevabı aslında sağladığı avantajlarda geniş kapsamlı olarak belirtilir.
Bu avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Vizeye gerek duymadan 130’dan fazla ülkeye seyahat etme imkanına sahiptir. Bireyleri vize işlemleriyle herhangi bir şekilde uğraştırmaz.
- Ülkeye giriş çıkış için en az 3 ay (90 gün) süre tanır. Hatta kimi ülkelerde bu süre 6 aya kadar çıkabilir.
- Vize isteyen bazı ülkeler için de online veya kapıda vize almak gibi fırsatlar sunar.
- Herhangi bir şekilde pasaport harcı ödemeyi gerektirmez. Bu da yeşil pasaportun daha masrafsız olmasına sebeptir.
- Sunduğu imkanlardan sadece hak sahibinin değil, aile bireylerinin de ayrıca yararlanmasını sağlar.
- Bazı durumlara karşılık emekliliğin ardından da tekrar yeşil pasaport almayı mümkün kılar.
Yeşil Pasaport ile Gidilebilecek Ülkeler
Yeşil pasaport vizesiz ülkeler konusunda sağladığı avantajla dikkat çeker. Hemen hemen her kıtaya vizesiz seyahat etme imkanı sunan yeşil pasaporta sahipseniz eğer yurt dışı turları sizin için daha ulaşılabilir olur. Yeni deneyimler elde etmek için yeşil pasaportun sağladığı bu avantajlardan yararlanabilir ve bir yurt dışı turu için rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Orta Doğu Ülkeleri
Suriye, İsrail, Ürdün, Lübnan, İran, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt, Bahreyn, Yemen ve Pakistan
Asya Ülkeleri
Doğu Timor, Endonezya, Filipinler, Hong Kong, Irak, Japonya, Kamboçya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Güney Kore, Makao, Maldivler, Malezya,Bangladeş, Çin, Moğolistan, Singapur, Sri Lanka, Tacikistan, Tayland, Türkmenistan ve Vietnam. Rusya ve Myanmar ise kapıda online vize fırsatı sunar. Öte yandan Nepal ve Tayvan kapıda vize veren ülkelerdendir.
Afrika Ülkeleri
Cibuti, Fas, Fildişi Sahili, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Botsvana, Cezayir, Kenya, Komor Federe İslam Cumhuriyeti, Madagaskar, Mauritius,Kamerun, Moritanya, Mozambik, Mısır, Ruanda, Senegal, Seyşeller, Sudan, Svaziland, Tanzanya, Togo, Tunus, Yeşil Burun Adaları, Zambiya ve Zimbabve.
Avrupa Ülkeleri
Avusturya, Bosna-Hersek, Çek Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Kosova,Almanya, Macaristan, Norveç, Romanya, Sırbistan, Yunanistan ve Ukrayna.
Güney Amerika Ülkeleri
Bolivya, Arjantin, Brezilya, Venezuela, Kolombiya, Ekvador, Paraguay, Şili, Perú, Trinidad ve Uruguay.
Kuzey Amerika Ülkeleri
Aruba, Bahamas, Barbados, Curaçao, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Grenada, Antigua, Barbuda, Guatemala, Guyana, Haiti, Hollanda Antilleri, Honduras, Belize, Britanya Virjin Adaları,Jamaika, Kosta Rika, Küba, Nikaragua, Panama, Saint Kitts (Saint Christopher), Nevis Adaları, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler Adaları, Sint Maarten, Trinidad, Tobago ve Caicos Adaları.
Okyanusya Ülkeleri
Palau, Fiji, Mikronezya, Vanuatu, Tuvala, Cook Adaları, Niue, Samoa, Tonga, Vanuatu ve Yeni Kaledonya.
Ülkeler bir yana farklı kıtaları gezip görmeniz için imkan sunan yeşil pasaport ile 10 yıllık bir süre içerisinde birkaç kez dünya turu yapabilirsiniz. Örneğin dünyaca ünlü plajlarıyla tanınan ve lüks tatil beldelerine ev sahipliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri, yeni bir kültür tanımanız için de fırsat sunar.
Öte yandan Tuvala gibi Okyanusya ülkeleri misafirlerine yeni bir dünya keşfetmiş gibi hissettirir. Ya da Morro Kalesi gibi şehrin geçmişini yansıtan tarihi güzelliklerin bulunduğu Küba, tur seyahatleri için iyi bir alternatif olabilir. Ülkenin göz bebeği olarak bilinen Havana’da da geçmiş tarihe ait pek çok detay sizi etkisi altında kalabilirsiniz.
Görüldüğü gibi yeşil pasaport ile dünyanın bir ucundan diğer ucuna seyahat yapabilirsiniz. Size bu konuda kolaylık sağlayan Coral Tatil, çeşitli yurt dışı turlarını sizin için sunar. Birbirinden farklı bölgeleri kapsayan yurt dışı tur çeşitleri ile tatilinizi yeni bir boyuta taşıyabilirsiniz. Tatil turları söz konusu olduğunda kalitesini ön plana çıkaran Coral Tatil, rezervasyon işlemlerinde de çeşitli kolaylıklar sunar. Belirli tarihler için rezervasyonunuzu oluşturabilir ve vize çıkmasını beklemeden seyahate başlayabilirsiniz.
Yeşil Pasaport Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yeşil pasaport kaç güne çıkar?
Yeşil pasaportun çıkması bazı durumlara göre birkaç haftaya uzayabilir. Fakat genellikle başvuruda bulunduktan sonra il merkezlerinde bulunan adreslere 2 gün içerisinde teslim edilir. İlçe merkezlerinde bulunan adreslerde ise durum değişebilir. Dağıtımın daha geç yapıldığı ilçe merkezlerindeki adreslere pasaportun ulaşması 4 günü bulabilir. Adrese göre sürede değişiklik olabilir.
Yeşil pasaport nereden alınır?
Yeşil pasaport almak için ikametgahın bulunduğu İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne gitmek şart değildir. Herhangi bir İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne başvuruda bulunulabilir. Burada önemli olan şartları karşılamak ve evrakları eksiksiz tamamlamaktır.
Başvurunun yapılmasının ardından ise istediğiniz adrese teslimat yapılır. Pasaport teslimatı ise PTT Kargo tarafından yapılır. Dilerseniz kargo dağıtıma çıkmadan pasaportun bulunduğu şubeden kendiniz teslim alabilirsiniz. Kargonuz şubeye geldiğinde iletişim bilgileriniz aracılığı ile tarafınıza bilgilendirme yapılır.
Yeşil pasaport kimlere verilir?
- Kamuda birinci, ikinci veya üçüncü derece kadrolarda çalışan bir devlet memuru olanlara,
- TBMM'nin eski mensubu olan kişilere,
- Eski bakanlara,
- Kadrolu olmayan ve birinci, ikinci veya üçüncü derecede çalışan kamu görevlilerine
- Birinci, ikinci veya üçüncü derece kadrolarda çalışmış daha sonra emekli olmuş kişilere,
- Birinci, ikinci veya üçüncü derece kadrolarda çalışırken görevden çekilmiş olan memurlara,
- Büyükşehir, il veya ilçe belediyesinde aktif olarak görev yapan belediye başkanlarına,
- Birinci derece kadro ile görev yapmasının ardından emekliye ayrılan belediye başkanlarına,
- Devlet sporcusu unvanına hak kazanan resmi ve milli sporculara,
- Yeşil pasaport almaya hak sahibi olan kamu çalışanlarının eşleri ile 18 yaşına basmamış olan ve evlenmeyip ailesiyle birlikte ikamet eden çocuklara yeşil pasaport verilir.
Yukarıda belirtilen kişiler başvuruda bulunmaları halinde yeşil pasaport almaya hak sahibi olurlar. Ayrıca yeşil pasaport almaya hak sahibi olan kişilerin çocukları 25 yaşından küçük olmalıdır. 25 yaşından sonra yeşil pasaport geçerliliğini kaybeder. 25 yaşına kadarki süreçte eğer çocuk eğitim görmeye devam ediyorsa yeşil pasaportunu rahatlıkla kullanabilir.