Avrupa ülkeleri arasında tercih edilen tatil rotalarının başında gelen Yunanistan, uzun sahil hattı ve adalarıyla ilgi odağı oluyor. Antik Yunan kültüründen izler taşıyan sokakları ve eşsiz tarihi miraslarıyla kültür turizmi açısından da önemli bir yere sahip. Birçok farklı medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış olan Yunanistan, yıl boyunca en fazla turistin ziyaret ettiği ülkeler arasında yer alıyor. Ülkenin özellikle bahar ve yaz aylarında doğal güzelliğiyle ön plana çıkması, Yunanistan tatilini cazip kılıyor. Eğlence anlayışının diğer Avrupa ülkelerinden farklı olması da ülkeyi daha çekici hâle getiriyor. Sizler için tatilinizi planlamadan önce göz atabileceğiniz bir Yunanistan gezi rehberi hazırladık!
Felsefe ve matematiğin doğduğu topraklara ev sahipliği yapan Yunanistan’ın tarihi çok eskiye dayanıyor. Antik Çağ döneminden itibaren dünyaya önemli kültür mirasları bırakan ülke, tarihte birçok imparatorluğun hakimiyet sürdüğü topraklara sahip. Helen Uygarlığı’nın devamı niteliğinde olan Yunanistan, 1830 yılında bağımsızlığını ilan ediyor. 6 bin adaya sahip olan ülkede UNESCO’nun koruma altına aldığı 17 bölge bulunuyor. Yıllar boyu Osmanlı egemenliğinde olan Yunanistan, Osmanlı dönemi eserleri açısından da oldukça zengin. Gelin, Yunanistan ile ilgili bilgilere ayrıntılı olarak bakalım.
Türkiye’nin komşu ülkelerinden olan Yunanistan yaklaşık 10,3 milyonluk nüfusa sahip. Ülkenin en kalabalık şehri ise 3 buçuk milyonluk nüfusuyla Atina’da bulunan Attiki bölgesi oluyor.
Yunanistan tatili sırasında bilmeniz gereken önemli şeylerden biri de para birimi. Avrupa Birliği ülkelerinden olan Yunanistan, güncel olarak euro para birimini kullanıyor. Sembolü € olan para biriminin uluslararası kodu ise EUR şeklinde yazılıyor.
Ülkenin resmi dili nüfusun %99’u tarafından konuşulan Yunanca. Yunanlar tarafından en çok öğrenilen dil ise İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca. Ayrıca bazı Yunanistan şehirlerinde resmi olmayan azınlık diller de konuşuluyor.
Ülkenin başkenti olan Atina, aynı zamanda Yunanistan tatil yerleri arasında en çok ziyaretçi çeken şehirlerden biri oluyor. Dünyanın en eski şehirlerinden olan Atina, Avrupa Birliği’nin yedinci büyük şehri olarak anılıyor. Atina ismi ise şehrin koruyucusu olduğuna inanılan Athena’dan geliyor.
Yunanistan hakkında bilgi verdikten sonra gelelim ülkenin konumuna. Balkanların güneyinde olan Yunanistan doğuda Türkiye; kuzeyde ise Makedonya, Arnavutluk ve Bulgaristan’a komşuluk ediyor. Asya, Avrupa ve Afrika’nın kavşağı denebilecek bir bölgede yer alan ülkenin Ege Denizi, İyon Denizi, Akdeniz ve Girit Denizi’ne sınırı bulunuyor.
Türkiye’den Selanik, Mikanos, Atina ve Rodos’a direkt uçuş yapan seferler bulabilirsiniz. Yaz aylarında ise Bodrum, Kuşadası, Fethiye, Marmaris ve Çeşme’den turistik Yunan adalarına feribot seferleri düzenleniyor. Türkiye ile sınırı bulunan Yunanistan’a kara yoluyla gitmek de mümkün. Dilerseniz özel aracınızla dilerseniz de İstanbul’dan kalkan otobüs seferleriyle Yunanistan’a ulaşabilirsiniz. Otobüs seferleri Tekirdağ-Keşan-İpsala güzergahı üzerinden yaklaşık 10 saatlik bir yolculuk sonrasında Selanik’e varıyor.
Yunanistan tarihi yerler ve doğal güzellikleriyle görülmesi gereken ülkeler arasında yer alıyor. Seyahat sırasında gezebileceğiniz birçok şehir ve mekân bulunuyor. Gezinizi bireysel olarak planlayabilir veya Yunanistan turlarına katılabilirsiniz.
Miken Uygarlığı ile başlayan Yunanistan Kültürü, Roma ve Bizans İmparatorluklarından da etkilenerek gelişim gösteriyor. Genellikle Akdeniz kültürünün hâkim olduğu Yunanistan’da Türk kültürü ile benzer özellikler de görülüyor. Özellikle mutfak konusunda benzerlikler bulunan Yunanistan’da baklava, dolma, Türk kahvesi, cacık ve yoğurt gibi yemekleri severek tüketiyorlar. Yunan Ortodoks Kilisesi’nin hâkim olduğu Yunanistan’da nüfusun büyük bir kısmı Hristiyanlık inancına sahip.
Geleneksel özelliklerini korumayı başaran Yunan halkı, özel günlerde dans etmeyi seviyor. Çift olarak veya halka şeklinde yapılan dansları bulunuyor. Müzik ve dansta da Akdeniz etkisi görülen Yunanistan’da sirtaki, kochari ve hasapiko geleneksel danslar arasında yer alıyor. Geline kiliseye kadar eşlik edilen geleneksel düğünler yapılıyor ve dini bayramlar eskisi gibi kutlanmaya devam ediyor.
Avrupa Birliği ülkesi olan Yunanistan’a gitmek veya transit geçiş yapmak için Schengen vizesi gerekiyor. Ancak siyah, gri ve yeşil pasaportlardan birine sahipseniz 90 ikame gününü ihlal etmemek şartıyla vize istenmiyor. Yunanistan’ın sınır kapısında vize uygulaması bulunmuyor. Yalnızca Sömbeki, Sakız, Rodos, Sisam, İstanköy, Meis ve Midilli adalarını kapsayacak şekilde limanlardan 15 gün süreli vize alınabiliyor. Pasaportlarda KKTC giriş-çıkışı bulunması hâlinde ise ülkeye giriş izni verilmiyor.
Nerede tatil yapacağınıza karar vermeden önce tatilin amacını belirlemeniz daha kolay tercih yapmanıza yardımcı olabilir. Yunanistan tatil yerleri arasında karar vermenizi kolaylaştırmak için tatil bölgelerini şu şekilde sınıflandırabiliriz:
Yunanistan seyahatini planlamadan önce konaklayacağınız yere karar vermeniz işleri kolaylaştıracaktır. Ülkede en fazla konaklama seçeneği başkent Atina’da bulunuyor. Farklı bütçe ve zevklere uygun otel seçenekleri bulabileceğiniz Atina’da lüks bir konaklama istiyorsanız Kolonaki bölgesini, daha sade ve şehir hayatının içinde bir konaklama düşünüyorsanız Psirri, Monastiraki ve Syntagma bölgelerinde bulunan otelleri tercih edebilirsiniz. Yunan adalarında da zevke ve bütçeye göre otel odası, villa veya pansiyonlarda konaklayabilirsiniz.