Yunanistan Vize Rehberi: Başvuru Süreci, İhtiyaçlar ve İpuçları

Coral Travel

Ege’nin uzun sahilleri, doğal güzellikleri, tarihi mirası ve sıcak karakteri ile en güzel ülkelerinden biri olan Yunanistan, Türk vatandaşlarının da gözde tatil yerleri arasındadır. Ulaşım kolaylığı ve bazı ortak kültürel öğeler de Yunanistan’ı cazip kılan diğer özelliklerdendir. Peki, Türk vatandaşları Yunanistan vizesi almalı mı? Yunanistan vizesi nasıl alınır? İçeriğimizde Yunanistan ziyareti ile ilgili sıkça merak edilen soruların cevabını bulabilirsiniz.

Yunanistan Vize İstiyor mu?

Bordo renkli (Umuma mahsus) pasaporta sahip olan Türk vatandaşlarının Yunanistan’a giriş yapabilmesi için vize almaları gerekir. Yunanistan Schengen ülkelerinden biri olduğu için Yunanistan tatil vizesi aynı zamanda Schengen Vizesi olarak da geçer. 90 günü geçmeyecek olan ziyaretleriniz için Schengen Vizesi başvurusunda bulunmalısınız. Yunanistan’da 90 günden daha uzun süre kalmayı planlıyorsanız Ulusal Vize başvurusu yapabilirsiniz.

Gri, siyah ya da yeşil pasaport sahipleri ise 90 günden fazla kalmamak koşuluyla vizesiz de Yunanistan’a giriş yapabilirler.

Yunanistan Vize Başvurusu

Önünüzde keyifli bir Yunanistan tatili varsa ya da uzun süreli olarak Yunanistan’da kalmayı düşünüyorsanız vize alabilmeniz için öncelikle başvuru sürecini tamamlamanız gerekir. Yunanistan’a vize başvurusu yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Başvuru Yapacağınız Vize Türüne Karar Verin.

Yunanistan vize başvuru sürecinde ilk adım hangi vize türü için başvuru yapmanız gerektiğine karar vermektir. Yunanistan’a giriş için tatil vizesi alabilir veya iş, ticaret, eğitim gibi diğer nedenlerle seyahat ediyorsanız buna uygun vize türü için başvuruda bulunabilirsiniz.

Başvuru yaptığınız vize türüne göre sizden istenen evraklarda veya genel süreçte bazı farklılıklar bulunabilir. Vize başvurunuzun onaylanması ve sürecin titiz şekilde ilerleyebilmesi için profesyonel danışmanlık hizmeti almanız tavsiye edilir.

  • Gerekli Evrakları Tamamlayın.

Yunanistan vizesi için gerekli evraklar başvuru türüne göre değişkenlik gösterir. Yunanistan, vize başvurusu için genellikle geçerli pasaport, vize ücreti, başvuru formu, varsa davet mektubu, seyahat sigortası, uçuş rezervasyonu, konaklama bilgileri, fotoğraf ve finansal bilgilerinizi talep eder. Ayrıca her vize türüne göre talep edilen ek belgeler bulunur. Tüm belgeleri eksiksiz olarak teslim etmeye ve doğru bilgi vermeye özen gösterin.

  • Randevu Oluşturun.

Yunanistan vizesi alabilmeniz için randevu oluşturmalısınız. Randevular Türkiye’deki anlaşmalı başvuru merkezlerinden, Yunanistan Konsolosluğu ya da Yunanistan Büyükelçiliği’nden alınabilir.

Yunanistan vize başvurunuzu başarıyla tamamlamak için randevu gününüzde başvuru ücretini ödemeniz ve sizden istenen belgelerin tamamını teslim etmeniz gerekir. Bazı durumlarda sizden parmak izi veya biyometrik veriler de istenebilir.

Başvurunuzu tamamladıktan sonra sıra başvurunuzun değerlendirilme aşamasına gelir. Yunanistan Konsolosluğu veya büyükelçilik, başvurunuzu inceleyip sonuca bağlar. Başvurunuz olumlu olarak değerlendirilirse vize almanız onaylanmış olur. Süreç tamamlandığında pasaportunuzu başvuru merkezinden geri alabilirsiniz.

Yunanistan vizesi için genel başvuru süreci anlattığımız gibi ilerler, ancak belirttiğimiz gibi her vize türüne göre yapmanız gerekenler değişebilir. Vize onayı almak için detaylarda dikkatli olmanız ve süreci titizlikle yürütmeniz gerekir.

Yunanistan Vize Şartları

Yunanistan Schengen Vizesi almak için genel şartlara uymanız gerekir. Aşağıdaki Yunanistan vize şartlarını gözden geçirerek yapmanız gerekenler hakkında fikir edinebilirsiniz:

  • Yunanistan vizesi başvurusunda bulunabilmek için ilk koşul geçerli bir pasaporta sahip olmaktır. Pasaportunuzu son 10 yıl içinde almış olmanız gerekir. Ayrıca pasaportun geçerlilik süresi seyahatinizin bitiminden sonraki en az 3 aylık dönemi de kapsamalıdır.
  • Vize koşullarından bir diğeri de başvuru formu doldurmaktır. Başvuru formunu doldurup imzalamanız gerekir. Başvuru formu, Yunanistan Konsolosluğu veya Yunanistan Büyükelçiliği tarafından hazırlanmış olmalıdır.
  • Schengen ülkesi olan Yunanistan’dan vize almak için aynı zamanda bir seyahat sağlık sigortası edinmelisiniz. Seyahat sağlık sigortası poliçeniz Schengen ülkelerinde ortaya çıkabilecek hastalık ile acil tıbbi yardım masraflarlarınızı karşılamalıdır.
  • Konaklama rezervasyonları da vize alabilmenin şartlarından biridir. Otel ya da konukevi gibi konaklama rezervasyonlarınız için sizden belge talep edilebilir. Yunanistan’da nerede konaklayacağınızın belli olması vize başvurunuzun değerlendirilmesi aşamasında kolaylık sağlar.
  • Yunanistan vizesi şartları arasında uçuş rezervasyonları da önem taşır. Gidiş-dönüş uçak rezervasyonları ile Yunanistan’a giriş ve ülkeden çıkış tarihinizi belgelemeniz gerekir.
  • Gelir durumunuzu kanıtlamak da vize almanın genel koşulları arasında bulunur. Yunanistan’da kalacağınız süre boyunca masraflarınızı karşılayabileceğinize dair güvence sunmanız gerekir. Vize türüne göre değişmekle beraber genellikle maaş bordrosu, hesap özetleri ya da sponsorluk mektupları talep edilir.
  • Yunanistan’a seyahat etme amacınız ile aktivite planlarınızı açıklamak da vize almanın koşullarından biridir.
  • Yunanistan’a bir yakınınızın, iş bağlantınızın ya da arkadaşınızın daveti ile gidiyorsanız davet mektubu göstermeniz istenebilir. Böyle bir durumun varlığı halinde sizden davet sahibinin kimlik bilgileri ile davet mektubu talep edilebilir.
  • Önceden de Schengen Vizesi ya da vizeleri aldıysanız bunları seyahat tarihleriyle birlikte teslim etmeniz gerekir.

Yunanistan vize başvuru koşulları her zaman için güncellenebilir. Bu sebeple Yunanistan tarafından belirlenen güncel vize şartlarını büyükelçilik ya da konsolosluk üzerinden kontrol etmelisiniz.

Yunanistan Vize Ücretleri 2024

Yunanistan vize ücreti 2024 senesinde 80€ olarak belirlenmiştir. 0-12 yaş arasındaki başvuru sahipleri için vize ücreti alınmamaktadır.

Yunanistan Vize Çeşitleri

Seyahat amacınıza ve Yunanistan’da kalma sürenize göre alacağınız vize türü de farklılık gösterir. İşte en yaygın olarak verilen Yunanistan vize türleri:

  • Turistik Vize (Schengen Vizesi/C Tipi Vize)

Yunanistan turist vizesi tatil, konferans, kısa süreli eğitim, kültürel etkinlikler, arkadaş/aile ziyareti vb. amaçlı olarak ülkeyi ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarına verilen vize türüdür. Yunanistan turistik vizesi aynı zamanda “Schengen Vizesi” olarak da isimlendirilir. Ülkeye 90 konaklama gününü geçmeyecek şekilde giriş yapmak istiyorsanız Schengen Vizesi almalısınız.

Yunanistan Schengen ülkelerinden biri olduğu için vize süreniz boyunca Schengen bölgesindeki diğer ülkeleri de ziyaret etme hakkınız doğar. Yunanistan’dan alacağınız Schengen Vizesi ile Fransa, Avusturya, Belçika, Danimarka, Almanya, İzlanda, Norveç, İtalya, Hollanda, Lüksemburg, İsveç, İspanya, Polonya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Slovakya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Finlandiya, Estonya ve Malta gibi ülkeleri de ziyaret edebilirsiniz.

Önemli: Farklı Schengen ülkelerine gitmeyi planlıyorsanız en uzun süre kalacağınız ülkenin konsolosluğuna başvuru yapmanız beklenir.

  • Ulusal Vize (D Tipi Vize)

Yunanistan’da 90 günden uzun süre konaklamayı planlıyorsanız Ulusal Vize (D tipi vize) başvurusu yapmalısınız. Ulusal Vize uzun süreli eğitim, sanatsal organizasyonlar, bilimsel araştırmalar, yatırım faaliyetleri, balıkçılık, staj/çalışma, aile birleşimi veya diğer uzun süreli ikamet nedenleri için verilen vize türüdür.

  • Transit Vize (A Tipi Vize)

Yunanistan başka ülkelerden transit geçişler için de vize talep eder. Yunanistan üzerinden başka bir ülkeye geçiş yapmak istiyorsanız transit vize almalısınız. Havayolu ile transit geçişler için A tipi, kara-deniz yolu transit geçişler için ise B tipi vize gereklidir.

  • Kapı Vizesi

Yunanistan ve Türkiye arasında 2012 senesinden beri geçerli olan bir anlaşma bulunur. Söz konusu anlaşmaya göre bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları kapı vizesi alarak Yunan adalarına kolaylaştırılmış şekilde giriş yapabilir.

Yunan adalarının Türkiye kıyılarına doğrudan bağlantısı olması ve ulaşım kolaylığı iki ülke arasında böyle bir anlaşma yapılmasını sağlamıştır. Böylece Yunanistan-Türkiye arasındaki turizm trafiği canlanıp ilişkiler gelişmektedir. Ülkemizde özellikle yaz aylarında sık sık Yunanistan turları düzenlenir.

Kapı vizesinin normalde süresi 15 gündür. Aynı zamanda kapı vizesi ile yalnızca Yunan adalarına giriş yapabilirsiniz. Diğer Schengen ülkelerine ya da Yunanistan’a giriş hakkınız bulunmaz.

İpucu: Kolaylaştırılmış kapı vizesi uygulaması sadece yaz aylarında geçerlidir. Genellikle 25 Mayıs ile 30 Eylül arasındaki dönemde yararlanabileceğiniz bir vize türüdür.

Kapı vizesi ile ziyaret edebileceğiniz Yunan adaları şunlardır:

  • Midilli (Lesbos)
  • Rodos
  • Sakız (Chios)
  • Meis (Kastellorizo)
  • Kos (İstanköy)
  • Sisam (Samos)

Yunanistan Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar

Yunanistan vize başvurusu için teslim edilmesi gereken evraklar, standart olarak aynı olsa da başvuru yapan kişiye ve vize türüne göre değişkenlik gösterebilir. Aşağıda Yunanistan turistik vize için gerekli evrakları inceleyebilirsiniz:

Pasaport

Yunanistan vizesi almak için gerekli olan pasaport koşulları Schengen ülkelerinin pasaport şartları ile benzerdir. Pasaportunuz yoksa Yunanistan’a gitmek için ilk işiniz pasaport çıkartmak olmalıdır. Eğer pasaportunuz varsa aşağıdaki koşulların sağlanması gerekir:

  • Pasaportunuzda vize onayı için en az 2 adet boş sayfa bulunmalıdır. Ayrıca pasaportunuzun son 10 yıl içinde çıkarılmış olması gerekir.
  • Pasaport geçerlilik tarihi dikkat etmeniz gereken diğer bir unsurdur. Pasaportunuz Yunanistan seyahatinizin bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay daha  geçerli olmalıdır.
  • Pasaportun deforme ya da yırtılmış olmaması gerekir. Aksi takdirde başvurunuzun olumsuz sonuçlanma ihtimali yüksektir. Pasaportun hamilini kısmını imzalamalı ve başvuruda kullanmalısınız.

Başvuru Formu

Başvuru formu sizin hakkınızda bilgiler sunar. Eksiksiz ve doğru şekilde doldurmanız vize başvurunuzun olumlu sonuçlanması açısından çok önemlidir. Yetkililer verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu teyit etmek için hakkınızda detaylı araştırma yapar.

Yunanistan turist vizesi başvuru formunda kişisel bilgileriniz, kimlik bilgileriniz, çalışma bilgileriniz, ikamet bilgileriniz, ziyaret amacınız, mali bilgileriniz, önceden yapmış olduğunuz seyahatlerin bilgisi, varsa Yunanistan’daki yakınlarınızın bilgisi gibi bölümler yer alır.

18 yaşından küçükseniz vize başvuru formunuz anne ve babanız tarafından doldurulup imzalanmalıdır. Eğer yetkili bir acente üzerinden başvuruda bulunuyorsanız acente yetkilileri sizin adınıza formunuzu doldurur. Form Türkçe, Yunanca ya da İngilizce olarak teslim edilebilir.

Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası

Schengen ülkeleri genellikle vize için başvuru sahiplerinden yurt dışı seyahat sağlık sigortası talep eder. Sigortanın amacı gittiğiniz ülkede acil bir tıbbi yardım gereksinimi ya da sağlık sorunu nedeniyle ortaya çıkabilecek masrafların karşılanmasıdır.

Yurt dışı seyahat sağlık sigortası için yaptıracağınız poliçenin teminatı minimum 30.000 euro olmalıdır. Ayrıca ilgili sigortanın tüm Schengen ülkelerini kapsaması gerekir. Seyahat sağlık sigortasının tarihini belirlerken de seyahat tarihinden bir gün öncesini ve seyahat bitiş tarihinizin bir gün sonrasını dikkate almalısınız. Poliçenin aslı ise ıslak kaşe ve imzalı fotokopisi ile teslim edilmelidir.

Fotoğraf

Yunanistan tatili için vize başvurusunda bulunurken 2 adet biyometrik fotoğrafınızı da vermeniz gerekir. Başvuru dosyası içinde teslim edilecek fotoğrafların arka planı beyaz renkte ve desensiz olmalıdır. Fotoğrafınızdan tanınabilmek için ise çekimin net olarak yapıldığından ve her detayın göründüğünden emin olun.

Biyometrik fotoğraflar için boyut şartı da bulunur. Buna göre biyometrik fotoğrafınız 35 mm x 45 mm ebatlarında olmalıdır.

İkametgah

Yunanistan vizesi için her başvuru sahibinden ikametgah belgesi talep edilir. Bebekler ve çocuklar için de ikametgah belgesi verilmelidir. İkametgah belgeleri yalnızca e-devletten alınmış barkodlu evrak veya muhtardan alınmış orijinal belge olarak sunulmalıdır. Ayrıca yabancı başvuru sahipleri de ikametgah belgesi göstermelidir.

Kimlik ve Pasaport Fotokopileri

Vize için renkli kimlik ve pasaport fotokopileri de talep edilir. Pasaportunuzda varsa bütün vize ve damgaların yer aldığı sayfaların fotokopisi ile kişisel bilgilerinizin bulunduğu sayfanın fotokopisini sunmalısınız.

Kimlikteki fotoğrafınızın çok eski olmamasına ve fotoğraftan açıkça tanınabiliyor olmanıza dikkat edin. Aynı zamanda kimlik fotokopisinde TC numarası da yer almalı, bilgiler okunabilir olmalıdır.

Banka Hesap Dökümü

Yunanistan vizesi için sizden talep edilen evraklar arasında seyahat tarihinden önceki son 3 aya ait ayrıntılı banka hesap dökümü de yer alır. Hesap dökümünü ise başvuru tarihinden en fazla 1 hafta önce bankadan almalısınız. Ayrıca hesap dökümünü bankada kaşeletip onaylatmanız gerekir.

Vize için önem taşıyan bir diğer mali kriter de banka hesabınızda yeterli paranın olmasıdır. Yunanistan’da kaldığınız süre boyunca masraflarınızı karşılayacağınıza dair garanti sunabilmelisiniz.

Ek Gelir Belgeleri

Ek gelir belgeleri de müracaat sahiplerinden istenen evraklar arasında bulunur. Kira geliri, ek hesap dökümleri, araç ruhsatı gibi ek gelir getirebilecek kaynaklarınız varsa bunları da belgelemeniz gerekebilir. Ek gelir kaynakları sponsora da ait olabilir.

Konaklama Rezervasyonları

Yunanistan’da kalacağınız otelden alınan onaylı rezervasyon çıktısı ile vize başvurusu yapabilirsiniz. Rezervasyonunuzun Yunanistan’da kalacağınız süre boyunca açıkta gün bırakmaması önemlidir. Ayrıca rezervasyonda bizzat vize başvurusunda bulunan kişinin adı ve soyadı açıkça yer almalıdır.

Ulaşım Rezervasyonları/Bilgileri

Yunanistan’a hangi yolla seyahat edecekseniz ( Havayolu, kara/deniz yolu vb.) her biri için talep edilen rezervasyon, güzergah, ehliyet vb. bilgileri de başvuru dosyasına eklemelisiniz.

Çalışma/İzin Yazısı/Dilekçe

Çalışma/izin yazısı ve dilekçe de talep edilen evraklar arasındadır. SGK’lı çalışanlar bağlı oldukları şirketten aldıkları kaşelenip imzalanmış çalışma/izin yazısı ile dilekçeyi sunmalıdır.

Mali Gelir Belgeleri

Yunanistan vizesi almak için istenen belgeler arasında mali gelirinizi ve iş durumunuzu kanıtlayan belgelerin yanı sıra izin/çalışma yazıları da yer alır. SGK, işveren, emekli, çalışmayan, serbest meslek sahibi, öğrenci, memur, çocuklar ve çiftçiler için sunulması gereken belgeler değişebilir.

SGK’lı çalışıyorsanız SGK işe giriş bildirgesi, SGK prim dökümü, şirket yetkilisi tarafından kaşelenip imzalanmış son 3 aylık maaş bordrosu sunmanız gereken evraklar arasında yer alır. SGK’lı çalışmıyorsanız noter onaylı iş sözleşmesini de verebilirsiniz.

Bağ-kur’lu iseniz e-devletten son bir hafta içinde alınmış barkodlu ve detaylı hizmet dökümü belgesi sunmalısınız.

Başvuru sahibi olarak çalışmıyorsanız taahhütname veya sponsorluk sözleşmesi göstermeniz talep edilebilir. Aileden veya başka biri size sponsorluk yapıyorsa o kişiden noter onaylı taahhütname almanız gerekebilir.

Öğrenci olarak Yunanistan vizesi almak istiyorsanız sizden sponsorluk dilekçesi istenebilir. Aynı zamanda öğrenim gördüğünüz okuldan öğrenci belgesi almanız gerekir. Reşit değilseniz hem anne hem babadan son 6 ay içinde çıkarılmış, noter onaylı muvafakatname aslı ve fotokopisi sunmalısınız.

Emekliyseniz e-devlet veya SGK üzerinden emeklilik durumunuzu kanıtlayan belgeyi ibraz etmelisiniz. Ayrıca emeklilik maaşınızın yattığı banka veya PTT hesap dökümü de kaşeli ve ıslak imzalı olmalıdır. Bunun yanı sıra SGK prim dökümü/SGK destek prim ödemelerini  de detaylı olarak sunmalısınız.

Çiftçi olarak vize müracaatında bulunanlar ise Ziraat odalarından temin edebilecekleri güncel çiftçilik kazancını gösteren çiftçilik belgesi ibraz etmelidir.

İş Yeri Belgeleri

Vize için talep edilen iş yeri belgeleri arasında vergi levhası, imza sirküleri, faaliyet belgesi ve Resmi Gazete’de yayınlanan şirketin ortaklarının, faaliyet alanının, unvanının, adresinin, iletişim kanallarının bulunduğu Ticari Sicil Gazetesi sayfasının fotokopisi yer alır. Başvuru sahibine ve duruma bağlı olarak istenen evraklarda farklılık olabilir.

Barkodlu Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

Yunanistan vizesi için gerekli evraklar arasında bulunan barkodlu vukuatlı nüfus kayıt örneğini e-devlet veya bağlı olduğunuz ilçe Nüfus Müdürlüğünden temin edebilirsiniz.

Yunanistan Vizesi Başvuru Merkezleri ve Randevu Alma

Yunanistan vizesi randevu için Yunanistan’ın Türkiye’deki konsolosluklarına ya da yetkilendirilmiş başvuru merkezlerine yönelebilirsiniz.

Yunanistan Vizesi Çıkma Süresi

Yunanistan vizesi normal koşullarda 15 gün içinde çıkar. Süre istisnai durumlarda 30, özel koşullar altında ise 60 güne kadar uzayabilir.

Coral Tatil ile Antik Çağ sırları ve doğal güzelliklerle dolu keyifli bir Yunanistan macerasına hazır mısınız? Yunanistan rehberi olarak size eşlik edecek uzman personelimiz sayesinde Yunanistan’ı hiçbir önemli noktayı kaçırmadan doya doya gezip tanıyabilirsiniz. Coral Tatil aracılığıyla düzenlenen çok çeşitli Yunanistan turu paketlerindeki cazip fiyatlardan yararlanmak ve konforlu araçlarda yerinizi ayırtmak için hemen rezervasyon yaptırın!