Sırbistan
Dil: Sırpça
Para Birimi: Sırp Dinarı
Saat Farkı: -1
Elektrik Voltajı: 230 V
Genel: Sırbistan Cumhuriyeti kuzeyinde Macaristan, batısında Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Karadağ, güneyinde Kuzey Makedonya ve Kosova, doğusunda Romanya ve Bulgaristan bulunur. Sırbistan-Karadağ’ın ayrılmasıyla oluşmuştur. Eski Yugoslavya'nın bir arada kalan iki parçası olan Sırbistan ve Karadağ'ın oluşturduğu Sırbistan-Karadağ Devlet Birliği, 3 Haziran 2006 tarihinde sona ermesiyle bugünkü bağımsız halini almıştır. Yaklaşık 420 yıl Osmanlı himayesinde kalan ülke topraklarında Müslüman etkisi görülmektedir. Osmanlı ile hem savaşlar hem de hanedan evlilikleri nedeniyle yakın ilişkileri olmuştur. Yugoslavya parçalanma sırasında ağır bir iç savaş geçiren ülke yaralarını sarmış ve toparlanmıştır. Ülkenin kuzeyinde kışlar soğuk, yazlar nemli ve sıcak diğer bölgelerde ise kışlar nispeten soğuk ve şiddetli kar yağışlı, yazlar ve sonbaharlar sıcak ve kurak geçmektedir.
Başkent: Belgrad
Telefon: Ülke kodu: +381
Konsolosluk Telefon: +381 11 333 2400
Vergiler: % 20 vergi bulunuyor. Ürün alışverişlerinde vergi iadesi var. Alış veriş yapılan yerden şartlar öğrenilmelidir. Her ürün farklı şartlara sahip olabilmektedir.
Bahşiş: Restoran, bar ve taksilerde % 10 bahşiş bırakılıyor.
Belgrad
Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği platoda yer almakta olup Sırbistan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Kentin adı Beyaz Şehir anlamına gelmektedir. Belgrad'ın kurulduğu alan, Prehistorik Avrupa'nın en büyük kültürlerinden olan Vinča kültürünün MÖ 6. yüzyıl dolaylarında doğduğu yerdir. Roma İmparatoru Augustus tarafından fethedilerek 2. yüzyılın ortalarında şehir yapılan Belgrad 520'li yılların başlarında sürekli olarak Slav akınına uğradı. Stratejik konumu nedeniyle kent antik çağda sayısız Doğu ve Batı ordusunun 115 savaşına sahne oldu ve tarih boyunca 44 kez yerle bir edildi. Orta Çağ süresince Bizans İmparatorluğu, Franklar, Birinci Bulgar Devleti, Macaristan Krallığı ve Sırp Despotluğu hâkimiyetine giren kent 1521'de Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetine girerek bir sancak hâline getirildi. Bir müddet sonra hâkimiyeti Habsburg Monarşisi'ne geçti. Kentin Sırbistan'ın başkenti unvanını tekrar kazanması Sırp İsyanları sonucunda 1841'de gerçekleşse de şehrin kuzeyi Habsburg Monarşisi'nde kaldı ve 1918'de Avusturya-Macaristan İmparatorluğu dağılana kadar kent 2 parça hâlinde varlığını sürdürdü. Birleşik kent 1918'de Yugoslavya'nın başkenti ilan edildi ve 2006'da ülke tamamen dağılana kadar da bu durumunu sürdürdü. Yugoslavya sonrasında Sırbistanın başkenti oldu. Belgrad, dört mevsim düzenli yağış alarak ılıman bir iklime sahiptir.
Mutlaka Görün
Kalemegdan
Trg Republike
Skadarlija
Ada Ciganlija
Millenary Monument
Knez Mihajlova
Lido Plajı
Etnografya Müzesi
Mutlaka Deneyin
Sırp Salatası
Sopska Salatası
Kavrulmuş Biber
Sauerkraut
Pilavlı Sazan
Orasnice
Meyveli Turta
Bosna Hersek
Dil: Hırvatça, Sırpça, Boşnakça
Para: Marka
Saat Farkı: -1
Voltaj: 220 V
Genel: Bosna-Hersek kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan; yine güneyden Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin bulunduğu yerde yalnızca 20 km'lik (limanı olmayan) bir kıyısı bulunmaktadır. İki devletçiğe bölünmüş durumdadır. Bunlar, Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti'dir. 1463 yılından, 1878 yılında savaşmadan Avurturya–Macaristan imparatorluğuna bırakılana kadar Osmanlı egemenliğine altında yaşayan Bosna halkları bu dönemde İslam’ı da benimsemişlerdir. Daha sonra Yugoslavya hakimiyetine giren Bosna Hersek, Tito döneminde Osmanlı döneminde sahip olduğu sınırlara tekrar kavuşmuştur. Eski Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin altı federe cumhuriyetinden biri olan Bosna-Hersek, bağımsızlığını 1990'lı yıllardaki Yugoslavya'nın çözüldüğü yıllarda kazanmıştır. 1992 yılında bağımsızlık referandumu sonrasında başlayan iç savaş 1995 yılına kadar sürmüş ve büyük hasarlar vermiştir. Tüm Bosna-Hersek halkına Bosnalı denilmektedir fakat Ülkede Bosnalı veya Hersekli olmak ayrı etnik kimliği vurgulamak için kullanılır. Türkçede tarihten gelen yakınlıktan dolayı Bosnalı denildiğinde Boşnaklar, Bosnalı Müslümanlar kastedilir. Bosna-Hersek'te karasal iklim hakimdir. Genelde 4 mevsim bol yağış alan ülkenin güneybatı kesiminde ve Neretva Vadisinde Akdeniz iklimi görülmektedir.
Başkent: Saraybosna
Telefon Kodu: +387
Konsolosluk: +387 33 445 260
Vergiler: % 17 oranında KDV uygulaması bulunuyor. Ürün alışverişlerinde vergi iadesi bulunuyor.
Bahşiş: Restoranlarda bahşiş genel olarak faturaya işlenir. Bar ve taksilerde % 10 bahşiş bırakılmaktadır.
Saraybosna
Saraybosna Bosna-Hersek’in başkenti ve en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Bu bölgedeki ilk yerleşim kalıntıları tarih öncesi döneme kadar uzanmasına rağmen modern şehrin ortaya çıkışı 1463’te bölgeyi hakimiyeti altına alması ile başlamıştır. Saraybosna, Türklerin Avrupa'da kurduğu en büyük kent olmuştur ve bu durum bugün de geçerlidir. 1914 yılında I. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olarak gösterilen Arşidük Franz Ferdinand'ın Gavrilo Princip tarafından suikasti bu kentte gerçekleşmiştir. Şehir, Bosna Savaşı sırasında dünya modern savaş tarihindeki en uzun kuşatmaya mâruz kalmıştır.
Mutlaka Görün
Saraybosna Gülleri
Savaşta Öldürülen Çocuklar Anıtı
Başçarşı
Sebil
Latin Köprüsü
Gazi Hüsrev Bey Camii
Saraybosna Katedrali
Umut Tüneli
Hünkâr Camii
Bakırcılar Çarşısı
Belediye Binası
Aşkenaz Sinagogu
Ebedi Ateş
Mutlaka Deneyin
Begova Supa
Cevapi
Bosanski Lonac
Dolma Sahan
Burek (Boşnak Böreği)
Sarajevska Supa
Trileçe
Trebinje
Bosna-Hersek'ın Sırp Cumhuriyeti'nde bulunan şehir ülkenin güneydoğusunda yer almaktadır. Trebişniça Nehri şehrin içinden akmaktadır. Trebinye'nin şehir merkezi 18. yüzyılda Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır. Ortasından gecen Trebjesnica nehri ve Leotar dağı şehrin sembolleridir.
Mutlaka Görün
Arslanağa Köprüsü
Osman Paşa Cami
Kravica Şelalesi (Kravitse)
Mutlaka Deneyin
Briyan
Grah
Polenta
Palacinka
Soka
Ajvar
Kuzey Makedonya
Dil: Makedonca, Arnavutça
Para Birimi: Denar
Saat Farkı: -1
Elektrik Voltajı: 230 V
Genel: Kuzey Makedonya Cumhuriyeti kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. 1991 yılında Yugoslavya'dan bağımsızlığını "Makedonya Cumhuriyeti" adıyla ilan etmesine rağmen Yunanistan’la yaşadığı bölge adı sorunu nedeniyle resmi kaynaklarda "Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti" adıyla anıldı. Makedon ve Yunan hükûmetleri, 12 Haziran 2018'de ülkenin adının "Kuzey Makedonya" olarak değiştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı. 1389 yılındaki I. Kosova Muharebesi'nde Sırp ordusunu yenen Osmanlı İmparatorluğu, Makedonya'yı ele geçirdi. 600 yıla yakın süre Osmanlı egemenliğinde kalan bölge, 20. yüzyılda Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti'nin en güney kısımlarını oluşturmuştur. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin tek büyük ırmağı tam ortasından geçen Vardar Nehri'dir. Deniz kıyısı olmayan ülkede karasal iklim vardır.
Başkent: Üsküp
Telefon Kodu: +389
Konsolosluk: +389 (2) 310 4710
Vergiler: %18 vergi uygulaması bulunuyor. Belirli bir alışveriş miktarı üzerinde vergi iadesi alınabilmektedir.
Bahşiş: Restoran, bar ve taksilerde % 10 bahşiş bırakılabiliyor.
Ohri
Ohri ülkenin güneybatısında, Ohri Gölü'nün kenarında, Arnavutluk sınırına gayet yakın bir konumda bulunmaktadır. Ohri Gölü çevresindeki en büyük yerleşimdir. Arkeolojik bilgilere göre Ohri bölgesi 6000 yıllık bir yerleşim tarihine sahiptir. Bölgede bilinen ilk yerleşimciler Frigler ve Enheleler olarak belirtilir. MÖ 4. yüzyılda Ohri, Makedonya kralı II. Filip’in egemenliğine geçmiştir. 867 yılında şehir, Bulgarların egemenliğine girmiş; 990-1015 yılları arasında da Ohri, Birinci Bulgar Devleti’nin başkenti olmuştur. Ohri 1395 yılında Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır. Bölgedeki Osmanlı egemenliği 1912 yılında sona ermiştir. Günümüzde Ohri turizm kenti olarak tanınmaktadır. İyi muhâfaza edilmiş eski kenti, Orta Çağ dönemine dayanan hisarları, yüksek sayıdaki kiliseleri, manastırları ve câmiîlerinin yanı sıra büyük, milyon yaşındaki göl önemli bir çekim merkezdir. UNESCO, Ohri Gölü 1979 yılında, Ohri kenti 1980 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine alınmıştır.
Mutlaka Görün
Ohrid Gölü
Yeni Cami
Atatürk Müzesi
St. John at Kaneo Kilisesi
Antik Tiyatro
Aziz Kirillos ve Metodios’un Anıtı
Mutlaka Deneyin
Trileçe
Ohrid Alabalığı
Güveçte Kurufasulye
Ajvar
Börek
Cevapi
Kachamak
Üsküp
Üsküp Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kentidir. Ortasından geçen Vardar nehri tarafından ikiye ayrılır. Kent en geç MÖ 4000'den beri bir yerleşim bölgesidir; kent merkezine tepeden bakan Üsküp Kalesi'nde Neolitik dönem yerleşimlerinin kalıntıları bulunmuştur. MS 1. yüzyılın başlarında yerleşim Romalılar tarafından ele geçirilmiştir. Roma İmparatorluğu'nun 395 yılında doğu ve batı olarak ikiye bölünmesiyle birlikte o zamanki adıyla Scupi İstanbul merkezli Bizans'ın hakimiyetinde kalmıştır. 1282'de Sırp İmparatorluğu'nun bir parçası olan kent 1346'da ülkenin başkenti olmuş, 1392 yılında Osmanlılar tarafından ele geçirilmiş ve Türkler tarafından Üsküp olarak adlandırılmıştır. 500 yıldan uzun süre Osmanlı hakimiyetinde kalan kent önce Rumeli Eyaleti'ne bağlı Üsküp Sancağının merkezi olmuş, daha sonra da Kosova Vilayeti'nın da merkezi olmuştur. 1944'te Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ni meydana getiren federal devletlerden Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkentliğini, 1991'de de Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan eden Kuzey Makedonya'nın başkentliğini yapmıştır. Nemli astropikal iklime sahip olan Üsküp’te yaz mevsimi sıcak ve nemli, kış mevsimi soğuk ve nemlidir. Kışları çoklukla kar yağar.
Mutlaka Görün
Üsküp Kalesi
Sultan Murat Cami
Spas Kilisesi
Büyük İskender Anıtı
Mutlaka Deneyin
Makedon Çorbası
Mekitsi
Pleskavitsa
Polneti Piperki
Shopska
Tavche Gravche
Manca
Kaymaçina
T.C vatandaşları için vize uygulaması vardır. Vize başvurusu için seyahat bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli pasaport ve “Vize İçin Gerekli Evraklar” listesinde belirtilen belgeler ile başvurmak gerekmektedir. Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Vize alınmış olması, ülkeye giriş yapılabileceği anlamına gelmez, pasaport polisinin sizi ülkeye sokmama yetkisi vardır. Bu durumdan acente sorumlu değildir, sorumluluk yolcuya aittir.
T.C. vatandaşı olmayanlar seyahat etmek istedikleri ülke ve/veya ülkelere girişte vize ihtiyacı olup olmadığı bilgisi için ilgili konsolosluklara başvurmaları gerekmektedir.
Vize başvuruları, tur hareketinden 3 ay öncesinden itibaren yapılabilmektedir. Vize sürecinizin daha sağlıklı ilerleyebilmesi ve konsolosluklarda oluşabilecek dönemsel yoğunluklardan ve/veya uygulama farklılıklarından etkilenmemek adına vize başvurularının bir an önce tamamlanması tavsiye olunur.
T.C. Hususi (Yeşil) pasaportu ile seyahat edecek misafirlerimizin, eğer pasaportlarının alınış tarihi 10 yıldan eski ise pasaportlarını yenilemeleri gereklidir. Aksi halde gidecekleri ülkeye kabul edilmeyebilirler ve/veya Türkiye'den havayolu firması tarafından uçuşları gerçekleştirilmeyebilir. Böyle bir durumda sorumluluk yolcuya aittir.
Yırtık, yıpranmış, ıslanmış ve/veya benzeri tahribat(lar)a uğramış pasaportlar nedeniyle ziyaret edilecek ülke sınır kapısında gümrük polisi ile sorun yaşanmaması adına; anılan pasaportların yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir. Aksi durumda sorumluluk yolcuya aittir.
18 yaşından küçük misafirlerimiz tek başlarına ya da yanlarında anne ya da babadan sadece biri ile seyahat ederken ülke giriş-çıkışlarında görevli polis memurunca anne-babanın ortak muvafakatini gösterir belge sorulması ihtimali olduğundan 18 yaş altı misafirlerimizin ve anne-babalarının bu konuda hassasiyet göstermelerini tavsiye ederiz.
Vize İçin Gerekli Evraklar
Çalışanlar
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Yunanistan konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Pasaport Fotokopisi - Pasaportun kimlik bilgilerinin yazılı olduğu sayfanın fotokopisi. Daha önce Schengen veya başka bir ülkeden vize varsa o vizenin bulunduğu sayfaların fotokopisi.
Biyometrik Fotoğraf – 1 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi – TC kimlik numarası yer alan nüfus cüzdanı fotokopisi
Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği – E-Devlet sisteminden alınan QR kodlu belge
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Banka Hesap Dökümü - Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.
Çalışma ve İzin Belgesi - Şirketin antetli kağıdına yazılmış, kişinin pozisyonunu, işe başlama tarihini, maaşını, izinli olduğu süreyi ve dönüşünde işe devam edeceğini teyit eden mektup. (orijinal nüsha, fotokopi kabul edilmez).
SGK Hizmet Dökümü - SGK veya e-devlet sisteminden alınabilen evrak detaylı olmalı tüm sigorta geçmişini göstermelidir. Sunulan tüm SGK evraklarında okunaklı QR Barkodu olması gerekmektedir.
SGK İşe Giriş Bildirgesi – Çalışılan yerden temin edilecek giriş bildirgesinin fotokopisi. SGK Bildirgesinde okunaklı QR Barkodu olması gerekmektedir.
İş Yeri Evrakları - Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi, Vergi levhası kopyası, İmza sirküleri kopyası, Son 3 aya ait Faaliyet Belgesi (ıslak imzalı ve kaşeli orijinal nüsha veya Ticaret Odasının web sayfasından alınmış e-imzalı çıktı)
Maaş Bordroları - Son 3 aya ait kaşeli ve imzalı maaş bordroları ibraz edilmelidir.
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Emekliler
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Yunanistan konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Pasaport Fotokopisi - Pasaportun kimlik bilgilerinin yazılı olduğu sayfanın fotokopisi. Daha önce Schengen veya başka bir ülkeden vize varsa o vizenin bulunduğu sayfaların fotokopisi.
Biyometrik Fotoğraf – 1 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi – TC kimlik numarası yer alan nüfus cüzdanı fotokopisi
Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği – E-Devlet sisteminden alınan QR kodlu belge
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Banka Hesap Dökümü - Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.
Emeklilik Belgesi - Emekli maaşını gösterir belge (banka hesap özeti /emekli cüzdanı)
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Ev Hanımları
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Yunanistan konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Pasaport Fotokopisi - Pasaportun kimlik bilgilerinin yazılı olduğu sayfanın fotokopisi. Daha önce Schengen veya başka bir ülkeden vize varsa o vizenin bulunduğu sayfaların fotokopisi.
Biyometrik Fotoğraf – 1 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi – TC kimlik numarası yer alan nüfus cüzdanı fotokopisi
Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği – E-Devlet sisteminden alınan QR kodlu belge
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Banka Hesap Dökümü - Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.
Evlilik Cüzdanı – Evlilik cüzdanı ya da fotokopisi
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Sponsor Dilekçe - Başvuru sahiplerinin destekleneceklerine dair ıslak imzalı, okunaklı, gidiş dönüş tarihleri ve garanti ibaresinin yer aldığı bir dilekçe.
Masrafları karşılayacak sponsor kişi meslek grubuna göre kendi gelir evraklarını eksiksiz ibraz etmelidir.
İşverenler
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Yunanistan konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Pasaport Fotokopisi - Pasaportun kimlik bilgilerinin yazılı olduğu sayfanın fotokopisi. Daha önce Schengen veya başka bir ülkeden vize varsa o vizenin bulunduğu sayfaların fotokopisi.
Biyometrik Fotoğraf – 1 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi – TC kimlik numarası yer alan nüfus cüzdanı fotokopisi
Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği – E-Devlet sisteminden alınan QR kodlu belge
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Banka Hesap Dökümü - Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.
Çalışma ve İzin Belgesi - Şirketin antetli kağıdına yazılmış, kişinin pozisyonunu, işe başlama tarihini, maaşını, izinli olduğu süreyi ve dönüşünde işe devam edeceğini teyit eden mektup. (orijinal nüsha, fotokopi kabul edilmez).
İş Yeri Evrakları - Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi, Vergi levhası kopyası, İmza sirküleri kopyası, Son 3 aya ait Faaliyet Belgesi (ıslak imzalı ve kaşeli orijinal nüsha veya Ticaret Odasının web sayfasından alınmış e-imzalı çıktı)
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır
Öğrenciler
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Yunanistan konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Biyometrik Fotoğraf – 2 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Muvafakatname Aslı ve Fotokopisi - Reşit olmayan çocuklar için hem anne hem de babadan noter onaylı, son 6 ay içerisinde çıkartılmış muvafakatname aslı ve fotokopisi gerekmektedir. Boşanma durumunda velayet kararı da ibraz edilmelidir.
Öğrenci Belgesi - Kişinin öğrenim gördüğü okuldan öğrenci belgesi aslı gerekmektedir.
Okul İzin Belgesi – Okullun açık olduğu döneme vize isteniyorsa okuldan izin yazısı
Nüfus Kayıt Örneği Aslı - Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği mühürlü aslı ibraz edilmelidir. (İstanbul için yapılacak başvurularda bu belge sadece QR kodlu olabilir) Sponsor olacak 1.derece akrabanın nüfus kayıt örneğinde akrabalık derecesi belirtilmelidir.
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Sponsor Dilekçe - Başvuru sahiplerinin destekleneceklerine dair ıslak imzalı, okunaklı, gidiş dönüş tarihleri ve garanti ibaresinin yer aldığı bir dilekçe.
Masrafları karşılayacak sponsor kişi meslek grubuna göre kendi gelir evraklarını eksiksiz ibraz etmelidir.
- Nüfus İdaresinden Vukuatlı Nüfus kayıt örneği (anne, baba, eş, çocuk) herkes görünmelidir.
- Vizesine başvurduğumuz tüm misafirlerimiz vekâletname vermek zorundadır. Vekâletnameyi satış danışmanınızdan isteyiniz.
- Eşler birbirine sponsor olduklarında mutlaka evlilik cüzdanı fotokopisi konulmalıdır.
- Ankara’ya yapılan vize başvurularında ek form doldurulmalıdır. (Formlar bölümünde bulabilirsiniz)
- Ankara başvurularında farklı evraklar talep edilebilmektedir.
- Pasaportların "gümrük ve döviz işlemleri" sayfalarına vize uygulanamamaktadır.
- Konsolosluklar, eksiksiz evrak teslimi yapılsa bile misafiri şahsen görmek isteyebilirler. Böyle bir durumda randevu bilginiz acentemiz tarafından size iletilecektir.
- Pasaportunuz yenilenmiş ve eski pasaportunuzda ilgili konsolosluğa ait vize mevcut ise eski pasaportunuzu da belgeler ile birlikte vermeniz yararlı olacaktır.
- Vize alımı konusunda şirketimizin hiçbir sorumluluğu yoktur. Seyahat acentesi müşteri ve konsolosluk arasında sadece aracıdır.
- Adres, cep telefonu, mail adresi ve rezervasyon numarasının evrak listesinin içerisine konulmasını rica ederiz.
Yunanistan Konsolosluğu Yetki Alanları
Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı
Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Karaman, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sivas, Şırnak, Tokat, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Yozgat
İstanbul Büyükelçiliği Yetki Alanı
Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çanakkale, Düzce, Giresun, Gümüşhane, İstanbul, Karabük, Kastamonu, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Yalova, Zonguldak
İzmir, Bodrum, Antalya ve Marmaris Yunanistan Vize Başvuru Merkezleri
Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak
Edirne Yunanistan Vize Başvuru Merkezi
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli