Hindistan
Dil: Hintçe, İngilizce
Para Birimi: Rupi
Saat Farkı: +3
Elektrik Voltajı: 230 V
Genel: Hindistan Cumhuriyeti Güney Asya'da bulunan, Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük ikinci nüfusuna sahip olan ülkedir. Güneyinde Hint Okyanusu, batısında Umman Denizi ve doğusunda Bengal Körfezi'nin bulunmasıyla Hindistan'ın deniz kıyısı 7.517 kilometre uzunluktadır. Hindistan ismi eski Farsçada Indus adından türetilmiştir. Bu isim eskiden İndus Nehri ve çevresi için kullanılan bir isimdi. Eski Yunanlar ise Hindistanlıları Indoi olarak isimlendirmişlerdir. Hindistan adı Hindistan anayasasında ve Hindistan'daki birçok yerel dilde Bharat olarak geçer. Bharat adı Hinduların efsanevî kutsal kralları olan Kral Bharata isminden türetilmiştir. Farsçada bir kelime olan Hindistan adı ilk zamanlarda Kuzey Hindistan için kullanılmış olsa da zamanla bütün Hindistan için kullanılan bir terim olmuştur. İndus Vadisi Uygarlığı, tarihi ticaret yolları ve büyük imparatorlukların yer aldığı bölge olan Hint Yarımadası, tarih ticari ve kültürel olarak zengin bir tarihe sahiptir. Topraklardan birçok imparatorluk, medeniyet, kültür geçmiştir. Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Sihizmin dinlerinin doğum yeridir. Zerdüştlük, Yahudilik, Hristiyanlık dinleri M.S. birinci yüzyıldan itibaren bölgenin kültürünü daha da şekillendirmiştir. Nüfusu 1 milyar sınırının üstündeki iki ülkeden birisi olarak önemli bir yere sahip olan Hindistan, daha yüksek olan nüfus artış hızı sebebiyle yakın bir gelecekte dünyanın en kalabalık ülkesi olacaktır.
Başkent: Yeni Delhi
Telefon Kodu: +91
Konsolosluk: +91 11 2688 9053
Vergiler: %12,5-15 vergi bulunmaktadır. Perakende satışlarda bir miktar hizmet bedeli düştükten sonra vergi iadesi yapılmaktadır.
Bahşiş: hesabı yukarı yuvarlamak ya da %5 normal bir bahşiştir. %10 bahşiş bırakmak hizmetten çok memnun kalmak anlamına gelmektedir.
Yeni Delhi
Yeni Delhi Hindistan'ın başkentidir. 1912-1947 arası Britanya Hindistanı'nın başkenti olmuş, Hindistan bağımsız olunca yine başkent olarak kalmaya devam etmiştir. Şehrin temeli, İmparator George V tarafından 15 Aralık 1911 tarihinde atılmıştır. İngiltere sömürgesi sırasında İngilizlerin o dönemki başkenti kontrol altında tutamamaları nedeniyle yeni bir yerleşim yeri olarak kurulmuştur. Eski Delhi, 1649'dan 1857'ye kadar başta Hindistan Babür İmparatorluğu olmak üzere, eski Hindistan ve Delhi Sultanlığı'nın birçok imparatorluğunun siyasi ve finans merkezi olarak hizmet etmiştir. Yeni Delhi iklimi, hem sıcaklık hem de yağış açısından yaz ve kış arasında yüksek değişkenlik gösteren subtropikal iklim ile çevrili sıcak yarı kurak bir iklimdir
Mutlaka Görün
Kızıl Kale
Dilli Haat Pazarı
Lotus Tapınağı
Qutab Minar
Hint Kapısı
Hümayun Türbesi
Mutlaka Deneyin
Hint kınası
Tuktuk Turu
Chaat
Keema
Naan
Roti
Samosa
Aloo Gobi
Agra
Agra, Hindistan'ın kuzeyinde Uttar Pradeş eyaletinde, Yamuna Nehri kıyılarında yer alan bir şehirdir. Taç şehri olarak da bilinir. Delhi Sultanlığı öncesi Agra'nın tarihi net değildir. Büyük İskender’den Gazneli Mahmut’a kadar birçok hükümdar bölgeyi ele geçirmiştir. Sikandar Lodi tarafından 1504 yılında Delhi Sultanlığının ikinci başkenti yapılmıştır. 1526'da Panipat Muharebesi sonrasında 1540-1556 yılları arasında Afganlar bölgeyi yönetmiştir. Agra, 1556-1858 yılları arasında Hindistan'da hüküm sürmüş Babür İmparatorluğu, diğer bir deyişle Hint-Türk İmparatorluğu'na başkentlik etmiştir. Hepsi UNESCO Dünya Mirası Listesi olan pek çok Babür dönemi eserine ev sahipliği yapmaktadır. Agra nemli subtropikal iklim ile sınırlanan yarı kurak bir iklime sahiptir. Şehirde ılıman kışlar, sıcak ve kurak yazlar ve çok yağışlı geçmeyen muson mevsimi vardır.
Mutlaka Görün
Tac Mahal
Agra Kalesi
Fatehpur Sikri
Mehtab Bagh
Fil Koruma ve Bakım Merkezi
Guru Ka Tal
Sikandra
Buland Darwaza
Mariam Zamani Mezarı
Ekber Şah’ın Mezarı
Korai Köyü
Kinari Çarşısı
St. George Katedrali
Mutlaka Deneyin
Gulab Jamun
Biryani
Chana Masala
Dal
Gulab Jamun
Keema
Kulfi
Masala Dosa
Muz Cipsi
Jaipur
Jaipur veya Caypur, Hindistan'ın Racasthan eyaletinin başkenti. Jaipur, binalarının baskın renk şeması nedeniyle Pembe Şehir olarak da bilinir. Jaipur şehri 1727'de Amer Kralı Jai Singh II tarafından büyümekte olan nüfusu ve artan kıtlığı karşılamak için başkentini Amer'den Jaipur'a kaydırmak amacıyla kurulmuştur. Vidyadhar Bhattacharya tarafından tasarlanan modern Hindistan'ın en eski planlı şehirlerinden birisiydi. İngiltere Sömürge döneminde, şehir Jaipur Eyaletinin başkenti olarak hizmet etmiş, 1947'de bağımsızlıktan sonra, Jaipur yeni kurulan Rajasthan eyaletinin başkenti olmuştur. Jaipur, Hindistan'da popüler bir turizm merkezidir ve Delhi ve Agra ile birlikte batı Altın Üçgen turizm pistinin bir parçasını oluşturmaktadır.
Mutlaka Görün
Amber Kalesi
Charbagh Bahçesi
Hawa Mahal Sarayı
Jantar Mantar
Man Sagar Gölü
Jal Mahal Sarayı
Hindistan Şehir Sarayı
Fil Kampı
Rüzgar Sarayı
Mutlaka Deneyin
Holi Festivali
Pakora
Pani Puri
Roti
Thali
Uttapam
Vada
Aloo Tikki
Tandoori Chicken
Körili Tavuk
Dosa
Rogan Josh
Idli
T.C vatandaşları için vize uygulaması vardır. Vize başvurusu için seyahat bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli pasaport ve “Vize İçin Gerekli Evraklar” listesinde belirtilen belgeler ile başvurmak gerekmektedir. Umuma mahsus (Bordo), Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) pasaport sahiplerinin de vizeye ihtiyacı bulunmaktadır. Diplomatik (Siyah) Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Vize alınmış olması, ülkeye giriş yapılabileceği anlamına gelmez, pasaport polisinin sizi ülkeye sokmama yetkisi vardır. Bu durumdan acente sorumlu değildir, sorumluluk yolcuya aittir.
T.C. vatandaşı olmayanlar seyahat etmek istedikleri ülke ve/veya ülkelere girişte vize ihtiyacı olup olmadığı bilgisi için ilgili konsolosluklara başvurmaları gerekmektedir.
Vize başvuruları, tur hareketinden en az 20 gün öncesinden itibaren yapılabilmektedir. Vize sürecinizin daha sağlıklı ilerleyebilmesi ve konsolosluklarda oluşabilecek dönemsel yoğunluklardan ve/veya uygulama farklılıklarından etkilenmemek adına vize başvurularının bir an önce tamamlanması tavsiye olunur.
Yırtık, yıpranmış, ıslanmış ve/veya benzeri tahribat(lar)a uğramış pasaportlar nedeniyle ziyaret edilecek ülke sınır kapısında gümrük polisi ile sorun yaşanmaması adına; anılan pasaportların yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir. Aksi durumda sorumluluk yolcuya aittir.
18 yaşından küçük misafirlerimiz tek başlarına ya da yanlarında anne ya da babadan sadece biri ile seyahat ederken ülke giriş-çıkışlarında görevli polis memurunca anne-babanın ortak muvafakatini gösterir belge sorulması ihtimali olduğundan 18 yaş altı misafirlerimizin ve anne-babalarının bu konuda hassasiyet göstermelerini tavsiye ederiz.
Vize İçin Gerekli Evraklar
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Eksiksiz olarak doldurulmuş ve imzalanmış vize başvuru formu
https://indianvisaonline.gov.in/visa/info.jsp
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi – TC nüfus cüzdanının ikiyüzlü fotokopisi
Dilekçe - Başvuranın ağzından Hindistan konsolosluğuna hitaben yazılmış, imzalanmış, seyahat amacını ve tarihlerinin de bulunduğu vize talep dilekçesi. (İngilizce yazılmalıdır)
Biyometrik Fotoğraf – 2 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 50x50 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Yerleşim Yeri Belgesi – Yerleşim yeri ile ilgili adres bildiren belgeler (İkametgâh Belgesi ya da adınıza elektrik, su, telefon faturası vb. belge)
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Banka Hesap Dökümü - Hesap hareketi ve bakiyesi bulunan güncel banka hesap cüzdanı aslı ya da banka şubesinden alınmış, imzalı hesap özeti. (Şubenin imza sirküleri ile birlikte alınması gereklidir.)
Evlilik Cüzdanı - Evli olanların evlilik cüzdanı fotokopisi ya da nüfus kayıt örneği.
Çalışma ve İzin Belgesi - Şirketinizden temin edeceğiniz yaptığınız işe dair açıklama içermeli, seyahat tarih aralığı belirtilmiş olmalı, ıslak imza ve kaşeli olarak ibraz edilmelidir.
Muvafakatname - Reşit olmayan çocuklar için; birlikte seyahat edilecekse bile her bir ebeveynden ayrı olmak üzere noterden onaylı muvafakatname istenmektedir. Noter onaylı, son 1 ay içinde çıkartılmış olmalı, aslı ve fotokopisi alınması ve çocuklara ayrı doldurulmuş
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
- Reşit olmayan çocuklar için; birlikte seyahat edilecekse bile her bir ebeveynden ayrı olmak üzere noterden onaylı muvafakatname istenmektedir. Noter onaylı, son 1 ay içinde çıkartılmış olmalı, aslı ve fotokopisi alınması ve çocuklara ayrı doldurulmuş olan vize başvuru formlarının hem anne hem de baba tarafından imzalanması gerekmektedir.
- Nüfus İdaresinden Vukuatlı Nüfus kayıt örneği (anne, baba, eş, çocuk) herkes görünmelidir.
- Vizesine başvurduğumuz tüm misafirlerimiz vekâletname vermek zorundadır. Vekâletnameyi satış danışmanınızdan isteyiniz.
- Eşler birbirine sponsor olduklarında mutlaka evlilik cüzdanı fotokopisi konulmalıdır.
- Ankara’ya yapılan vize başvurularında ek form doldurulmalıdır. (Formlar bölümünde bulabilirsiniz)
- Pasaportların "gümrük ve döviz işlemleri" sayfalarına vize uygulanamamaktadır.
- Konsolosluklar, eksiksiz evrak teslimi yapılsa bile misafiri şahsen görmek isteyebilirler. Böyle bir durumda randevu bilginiz acentemiz tarafından size iletilecektir.
- Pasaportunuz yenilenmiş ve eski pasaportunuzda ilgili konsolosluğa ait vize mevcut ise eski pasaportunuzu da belgeler ile birlikte vermeniz yararlı olacaktır.
- Hindistan Konsolosluğunda vize kabul saatleri 09.30 – 12.00 arasında, pasaport teslimi ise 16.45 – 17.15 arasındadır.
- Vize alımı konusunda şirketimizin hiçbir sorumluluğu yoktur. Seyahat acentesi müşteri ve konsolosluk arasında sadece aracıdır.
- Adres, cep telefonu, mail adresi ve rezervasyon numarasının evrak listesinin içerisine konulmasını rica ederiz.
Hindistan Konsolosluğu Yetki Alanları
İstanbul Konsolosluğu Yetki Alanı
Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova
Diğer tüm şehirlerde ikamet edenler Ankara Büyükelçiliği yetki alanı içindedir.