Kuzey Makedonya
Dil: Makedonca, Arnavutça
Para Birimi: Denar
Saat Farkı: -1
Elektrik Voltajı: 230 V
Genel: Kuzey Makedonya Cumhuriyeti kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. 1991 yılında Yugoslavya'dan bağımsızlığını "Makedonya Cumhuriyeti" adıyla ilan etmesine rağmen Yunanistan’la yaşadığı bölge adı sorunu nedeniyle resmi kaynaklarda "Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti" adıyla anıldı. Makedon ve Yunan hükûmetleri, 12 Haziran 2018'de ülkenin adının "Kuzey Makedonya" olarak değiştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı. 1389 yılındaki I. Kosova Muharebesi'nde Sırp ordusunu yenen Osmanlı İmparatorluğu, Makedonya'yı ele geçirdi. 600 yıla yakın süre Osmanlı egemenliğinde kalan bölge, 20. yüzyılda Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti'nin en güney kısımlarını oluşturmuştur. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin tek büyük ırmağı tam ortasından geçen Vardar Nehri'dir. Deniz kıyısı olmayan ülkede karasal iklim vardır.
Başkent: Üsküp
Telefon Kodu: +389
Konsolosluk: +389 (2) 310 4710
Vergiler: %18 vergi uygulaması bulunuyor. Belirli bir alışveriş miktarı üzerinde vergi iadesi alınabilmektedir.
Bahşiş: Restoran, bar ve taksilerde % 10 bahşiş bırakılabiliyor.
Üsküp
Üsküp Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kentidir. Ortasından geçen Vardar nehri tarafından ikiye ayrılır. Kent en geç MÖ 4000'den beri bir yerleşim bölgesidir; kent merkezine tepeden bakan Üsküp Kalesi'nde Neolitik dönem yerleşimlerinin kalıntıları bulunmuştur. MS 1. yüzyılın başlarında yerleşim Romalılar tarafından ele geçirilmiştir. Roma İmparatorluğu'nun 395 yılında doğu ve batı olarak ikiye bölünmesiyle birlikte o zamanki adıyla Scupi İstanbul merkezli Bizans'ın hakimiyetinde kalmıştır. 1282'de Sırp İmparatorluğu'nun bir parçası olan kent 1346'da ülkenin başkenti olmuş, 1392 yılında Osmanlılar tarafından ele geçirilmiş ve Türkler tarafından Üsküp olarak adlandırılmıştır. 500 yıldan uzun süre Osmanlı hakimiyetinde kalan kent önce Rumeli Eyaleti'ne bağlı Üsküp Sancağının merkezi olmuş, daha sonra da Kosova Vilayeti'nın da merkezi olmuştur. 1944'te Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ni meydana getiren federal devletlerden Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkentliğini, 1991'de de Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan eden Kuzey Makedonya'nın başkentliğini yapmıştır. Nemli astropikal iklime sahip olan Üsküp’te yaz mevsimi sıcak ve nemli, kış mevsimi soğuk ve nemlidir. Kışları çoklukla kar yağar.
Mutlaka Görün
Üsküp Kalesi
Sultan Murat Cami
Spas Kilisesi
Büyük İskender Anıtı
Mutlaka Deneyin
Makedon Çorbası
Mekitsi
Pleskavitsa
Polneti Piperki
Shopska
Tavche Gravche
Manca
Kaymaçina
Ohri
Ohri ülkenin güneybatısında, Ohri Gölü'nün kenarında, Arnavutluk sınırına gayet yakın bir konumda bulunmaktadır. Ohri Gölü çevresindeki en büyük yerleşimdir. Arkeolojik bilgilere göre Ohri bölgesi 6000 yıllık bir yerleşim tarihine sahiptir. Bölgede bilinen ilk yerleşimciler Frigler ve Enheleler olarak belirtilir. MÖ 4. yüzyılda Ohri, Makedonya kralı II. Filip’in egemenliğine geçmiştir. 867 yılında şehir, Bulgarların egemenliğine girmiş; 990-1015 yılları arasında da Ohri, Birinci Bulgar Devleti’nin başkenti olmuştur. Ohri 1395 yılında Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır. Bölgedeki Osmanlı egemenliği 1912 yılında sona ermiştir. Günümüzde Ohri turizm kenti olarak tanınmaktadır. İyi muhâfaza edilmiş eski kenti, Orta Çağ dönemine dayanan hisarları, yüksek sayıdaki kiliseleri, manastırları ve câmiîlerinin yanı sıra büyük, milyon yaşındaki göl önemli bir çekim merkezdir. UNESCO, Ohri Gölü 1979 yılında, Ohri kenti 1980 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine alınmıştır.
Mutlaka Görün
Ohrid Gölü
Yeni Cami
Atatürk Müzesi
St. John at Kaneo Kilisesi
Antik Tiyatro
Aziz Kirillos ve Metodios’un Anıtı
Mutlaka Deneyin
Trileçe
Ohrid Alabalığı
Güveçte Kurufasulye
Ajvar
Börek
Cevapi
Kachamak