Vietnam
Dil: Vietnamca
Para Birimi: Dong
Saat Farkı: +5
Elektrik Voltajı: 220 V
Genel: Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da, Çinhindi Yarımadası'nın doğusunda yer alan bir ülkedir. Uzun, dar bir kara parçası üzerinde yer alan Vietnam'ın kuzeyinde Çin, batısında Kamboçya ile Laos, güneyinde ve doğusunda Güney Çin Denizi yer alır. 1955'te Kuzey Vietnam ve Güney Vietnam olarak iki ayrı cumhuriyete bölünmüş olan ülke, 1976'da Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti olarak tekrar birleşmiştir. Vietnam dağlık bir ülkedir. V ietnam'ın arkeolojik tarihi, 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. MÖ 1. yüzyıldan 10. yüzyıla kadar Çin Uygarlığı'nın egemenliği altında kalmıştır. 939 yılında bölge, Çin'e karşı bağımsızlığını kazanmış, 968 yılında ise Vietnam olarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Daha sonra Portekiz, İngiliz ve Fransız sömürgesi olan bölge II. Dünya savağı sonrasın Bağımsılzık savaşı vermiş, daha sonra ikiye bölünmüştür. Ho Chi Minh önderliğinde verdiği kurtuluş savaşını kazanan ülke daha sonra tekrar birleşmiştir.
Başkent: Hanoi
Telefon Kodu: +84
Konsolosluk: +84 243 822 24 60
Vergi: %10 vergi bulunmaktadır. İbraz edilen vergi miktarının %85’i iade edilmektedir.
Bahşiş: genel olarak bahşiş beklenmez ama memnun kalınan bir hizmet sonrası verildiğinde kabul edilir.
Ho Chi Minh
Vietnam'ın en büyük şehridir. Adını eski Kuzey Vietnam'ın lideri Ho Chi Minh'ten alır. Kelime anlamı “Işık Getiren”dir. Önceki ismi Saygon'dur. Saigon Nehri'ni çevresinde kurulmuştur. Bu isim altında 1955'ten 1975'e kadar, genellikle Güney Vietnam olarak bilinen Vietnam Cumhuriyeti'nin başkentiydi. Vietnam kurtuluş savaşı sonrası birleştiğinde başkent Hanoi’de kalmıştır ama en büyük şehir burası olmuştur. Hem ekonomik hem de nüfus bakımından Vietnam’ın en büyük kentidir. Şehir olarak ilk Kimerler tarafından kullanılmıştır ve Prey Nokor olarak isimlendirilmiştir Nguyen hanedanlığı döneminde ise Gia Dinh olarak 18. Yüzyılda ise Saigon olarak adlandırılmıştır. 19. Yüzyıldan sonraki Fransız sömürge döneminde de bu isim kullanılmıştır. Modern Vietnam tarihinde ise Ho Chi Minh komutasındaki Vietnam Halk Ordusunun şehri ele geçirmesi ve Vietnam savaşının sona ermesi ile yer etmiştir. Şehrin tropik iklimi vardır. Yıl iki ayrı sezona ayrılmıştır. Yağışlı mevsim (yılda yaklaşık 150 yağmurlu gün), Mayıs-Kasım ayları arası ve Kuru mevsim Aralık Nisan ayarlı arasıdır.
Mutlaka Görün
Saygon Camii
Savaş Kalıntıları Müzesi
Kadın Müzesi
Vietnam Tarih Müzesi
Golden Dragon Su Kuklası Tiyatrosu
Reunification Sarayı
Notre Dame Katedrali
Chua Ngoc Hoang
Cu Chi Tünelleri
Suoi Tien Su Parkı
Mutlaka Deneyin
Bun Cha
Yılan Restoranları
Cha Ca
Bun Bo Nam Bo (Pho Bo)
Gia Cay
Ca Phe
Kobralı ve Akrepli Viskiler
Hanoi
Hanoi, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti ve ikinci büyük şehridir. Kızıl Nehir Deltası'nın kuzeybatısında yer alan Hanoi, Kuzey Vietnam'ın ticari, kültürel ve eğitim merkezidir. Başlangıçta Kızıl Nehir kıyıları boyunca küçük bir yerleşim olan şehir, 1010'da hükümdar Lý Thái Tổ tarafından İmparatorluk Vietnam'ın başkenti Thăng Long olarak kuruldu. Başkenti Huế'ya taşıdığı 1802 yılına kadar Vietnam'ın en önemli siyasi ve kültürel merkezi oldu. Thăng Long, 1831'de Hanoi olarak yeniden adlandırıldı. 1873'te Hanoi, Fransızlar tarafından fethedildi ve 1883'ten 1945'e kadar, şehir Fransız Çinhindi'ne başkentlik yaptı. 1940'tan 1945'e kadar Hanoi, Japon kuvvetleri tarafından işgal edildi. 6 Ocak 1946'da Vietnam Demokratik Cumhuriyeti Ulusal Meclisi, Hanoi'yi, Birinci Çinhindi Savaşı (1946-1954) ve Vietnam Savaşı (1955–1975) boyunca devam edecek olan yeni bağımsız ülkenin başkenti ilan etti. 1975'teki Kuzey Vietnam zaferinin ardından Hanoi, 2 Temmuz 1976'da Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti oldu. UNESCO, 1999 yılında Hanoi'ye "Barış Şehri" unvanını verdi.
Mutlaka Görün
Hoan Kiem Gölü
Hanoi Eski Şehir
Ngoc Son Tapınağı
Ha Long Koyu
Hoa Lo Hapishanesi
Vietnam Etnoloji Müzesi
Edebiyat Tapınağı
Ho Chi Minh Mozolesi ve Müzesi
İmparatorluk Kalesi
Ba Vi Milli Parkı
Vietnam Kadın Müzesi
Vietnam Devrimi Müzesi
Vietnam Ulusal Tarih Müzesi
Ban Gioc Şelaleleri
Sa Pa Taraçaları
Tay Ho
Mutlaka Deneyin
Nem Chua Be
Cha Ca
Banh Cuon
Pho
Banh Mi
Ca Phe Trung
Banh Goi
Coconut Suyu
Chim Quay
Kamboçya
Dil: Kimerce
Para Birimi: Riel
Saat Farkı: +5
Elektrik Voltajı: 230 V
Genel: Kamboçya Krallığı, bir zamanlar Khmer İmparatorluğu olarak da bilinen, Güneydoğu Asya'da yer alan ülke kuzeybatıda Tayland, kuzeydoğuda Laos, doğuda Vietnam ile komşudur. Ayrıca güney batı kıyıları Tayland Körfezi'nde yer alır. Ülke kral tarafından parlamenter monarşi ile yönetilir. Angkor krallığı bu bölgede kurulmuştur. Kamboçya 1863-1953 yılları arasında Fransız kolonisi, 1941-1945 yılları arasında Japon İmparatorluğu'nun işgali altında kaldı. II. Dünya savaşı sonrasında Fransızlarda bağımsızlığını kazandı. İç karışıklıklar sonrası Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmerler (Khmer Rouge), 1975-1979 tarihleri arasında ülkeyi kontrol etti. Sonrasında Kızıl Kimerler Pol Pot'un önderliğinde ülkenin tüm aydınlarını, bilim adamlarını, sanatkarlarını, köylü sınıfını oluşturmayan tüm Kamboçyalıları ağır koşullar altında pirinç tarlalarında çalışmaya zorladı. Çalışamayanlar ve muhalefet edenler Ortaçağ işkence yöntemleriyle öldürüldüler. Gözlük ve saatler de dahil olmak üzere tüm teknolojik aletler yasaklandı. Pol Pot yönetiminde dünyanın en büyük katliamlarından birini yaptılar. Verilere göre 3.3 milyon Kamboçyalıyı öldürdüler. Bu katliamlar Vietnam ülkeyi işgal edinceye kadar sürdü. Vietnam işgalinden sonra iç karışıklar devam etti ve ülke 1991 yılında normale dönmeye başladı. Kamboçya'da güney asya ülkeleri gibi iki mevsim vardır. Mayıs-Ekim arası yağışlı sezondur ve oldukça yüksek nem içerir. Kuru sezon ise Kasım-Nisan ayları arasındadır.
Başkent: Phnom Penh
Telefon Kodu: +885
Konsolosluk: +855 23 863 086
Vergi: %10 vergi bulunmaktadır. Yapılan alışverişlerdeki verginin %80’lik kısmı iade alınabilmektedir.
Bahşiş: Genel olarak bir bahşiş bekleme kültürü yoktur ama hesabın %10’luk kısmı kadar bahşiş bırakılabilir.
Siem Reap
Kuzeybatı Kamboçya'da yer alan Siem Reap Eyaleti'nin başkentidir. Siem Reap ismi Kmercede Siyam yenildi anlamına gelmektedir. Tay (Siyam) Krallığı ile 17. yüzyılda yapılan savaşta, Khmer İmparatorluğu'nun kazandığı zafere atıfta bulunarak şehir bu şekilde isimlendirilmiştir. Siem Reap Nehri, şehrin içerisinden geçmektedir. Şehir merkezi Sivutha Street ve Psar Chas (Eski Pazar) çevresinde odaklanmıştır. Fransız sömürgesi döneminden kalma binalar, dükkanlar ve iş merkezleri bu alanda bulunmaktadır. Güneydoğu Asya'nın en büyük tatlı su rezervi olan Tonle Sap Gölü şehre yakındır. 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Biyosfer Rezerv Alanı ilan edilmiştir. Siem Reap, tropikal iklime sâhiptir. Sıcaklık ve nem miktarı yüksektir. Mevsimlere göre nem, ısı ve yağış değişikliği oldukça azdır. Genellikle Nisan ve Ağustos arasında yağışlar şiddetlenir.
Mutlaka Görün
Zafer Kapısı
Cüzzamlı Kral Terası
Beng Mealea
Bayon Bilgi Merkezi
Thommanon
Banteay Srei
Angkor Wat
Angkor Ulusal Müze
Filler Terası
Siem Reap Savaş Müzesi
Prasat Suor Prat
Prasat Kravan
Tonle Sap Gölü
Chong Khneas Köyü
Mutlaka Deneyin
Ang Dtray-Meuk
Amok
Kdam Chaa
Lap Khmer
Lort Cha
Loc Lac
Nom Banh Chok
T.C vatandaşları için vize uygulaması vardır. Vize başvurusu için seyahat bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli pasaport ve “Vize İçin Gerekli Evraklar” listesinde belirtilen belgeler ile başvurmak gerekmektedir. Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Vize alınmış olması, ülkeye giriş yapılabileceği anlamına gelmez, pasaport polisinin sizi ülkeye sokmama yetkisi vardır. Bu durumdan acente sorumlu değildir, sorumluluk yolcuya aittir.
T.C. vatandaşı olmayanlar seyahat etmek istedikleri ülke ve/veya ülkelere girişte vize ihtiyacı olup olmadığı bilgisi için ilgili konsolosluklara başvurmaları gerekmektedir.
C1 belgesi başvuruları, tur hareketinden en az 1 ay öncesinden itibaren yapılabilmektedir.
T.C. Hususi (Yeşil) pasaportu ile seyahat edecek misafirlerimizin, eğer pasaportlarının alınış tarihi 10 yıldan eski ise pasaportlarını yenilemeleri gereklidir. Aksi halde gidecekleri ülkeye kabul edilmeyebilirler ve/veya Türkiye'den havayolu firması tarafından uçuşları gerçekleştirilmeyebilir. Böyle bir durumda sorumluluk yolcuya aittir.
Yırtık, yıpranmış, ıslanmış ve/veya benzeri tahribat(lar)a uğramış pasaportlar nedeniyle ziyaret edilecek ülke sınır kapısında gümrük polisi ile sorun yaşanmaması adına; anılan pasaportların yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir. Aksi durumda sorumluluk yolcuya aittir.
18 yaşından küçük misafirlerimiz tek başlarına ya da yanlarında anne ya da babadan sadece biri ile seyahat ederken ülke giriş-çıkışlarında görevli polis memurunca anne-babanın ortak muvafakatini gösterir belge sorulması ihtimali olduğundan 18 yaş altı misafirlerimizin ve anne-babalarının bu konuda hassasiyet göstermelerini tavsiye ederiz.
Vize İçin Gerekli Evraklar
Vietnam
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Kimlik Fotokopisi - Üzerinde TC kimlik no bulunan TC nüfus cüzdanının fotokopisi.
Biyometrik Fotoğraf – 2 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
C1 Belgesi – Vietnam yerel seyahat acentesinden alınmış ve Vietnam Göçmen Bürosu tarafından onaylanmış kabul (C1) belgesi
- Gerekli evraklar listesinde yer alan tüm belgeler Vietnam’a varışınızda yanınızda olmalıdır
- Gümrük kapısında evrakları, C1 belgesini ve vize pul ücretini ödeyerek vizenizi pasaportunuza işlettirmelisiniz
- C1 belgesi ortalama 15 gün içinde çıkmaktadır.
- C1 belgesi Vietnam Göç idaresi tarafından onaylanmaktadır. Belge geldikten sonra belge üzerinde yer alan kod ile belge doğruluğunu Vietnam konsolosluğunu arayarak teyit edebilirsiniz.
- Pasaportların "gümrük ve döviz işlemleri" sayfalarına vize uygulanamamaktadır.
Kamboçya
T.C vatandaşları için vize uygulaması vardır. Vize başvurusu için seyahat bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli pasaport ve “Vize İçin Gerekli Evraklar” listesinde belirtilen belgeler ile başvurmak gerekmektedir. Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) Pasaport hamilleri 180 gün içinde 30 günü aşmamak kaydıyla yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Umuma mahsus (Bordo) pasaport sahipleri vizeleri, elektronik vize servisi internet sayfasından, Kamboçya’nın ülkemizdeki Fahri Konsolosluğundan ya da ülkeye girişte sınır kapısından alabilirler.
Elektronik vize internet sayfası www.evisa.gov.kh