İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Türkiye’nin en kalabalık 4. şehri olan Bursa, Marmara Bölgesi’de ise İstanbul’un ardından en kalabalık 2. şehridir. Dört bir yanındaki tarihi ve kültürel miraslarının yanı sıra mutfağı oldukça ünlü olan Bursa, her yıl pek çok kişi tarafından ilgiyle ziyaret edilir. Şehirde yer alan sayısız doğal güzellik gezi rotalarınızı zengileştirmenize yardımcı olur. Uludağ eteklerine kurulan Bursa, günümüze kadar ulaşan eşsiz tarihi dokusuyla ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer alır.
Şehre ilgiyi artıran en önemli konulardan biri de hiç kuşkusuz ki Bursa ile özdeşleşen İskender kebabıdır. Bursa mutfağı denilince akla ilk gelen ve 7’de 77’ye herkesin severek yediği İskender, birçok insanın Bursa’yı ziyaret etmesinin ardındaki en önemli nedenler arasında en üst sıralarda yer alır.
Bursa İskender Kebap’ın Önemi Ve Lezzeti
İskender, Türkiye mutfağı için en popüler ve en leziz yemekler arasında yer alır. Herkes tarafından bilinir ve sevilir. Bursa’da doğmuş ancak tüm ülkeye hatta çeşitli ülkelere lezzeti yayılmış olan İskender kebabının tarihi geçmişi dikkat çeker. 1867 yılında Bursa'da yaşayan Mehmet oğlu İskender Efendi tarafından ortaya çıkarılan bu yemek, kuzu etinden yapılır ve üzerine yoğurt, domates sosu ve tereyağı dökülerek yenilir. İskender kebap için yalnızca bir yemek deyip geçmemek gerekir. Çünkü bu yemeğin Bursa için önemi oldukça büyüktür.
Bursa İskender kebabı, Bursa'nın 19. Yüzyıl’daki tarihi ve kültürel gelişimini yansıtan önemli detaylardandır. İskender Efendi, kuzu etini odun kömüründe çevirerek pişirme tekniğini geliştirir ve böylece geleneksel döner kebabına yeni boyut kazandırı. Bu ortaya çıkan ve dikkat çeken yeni lezzet, kısa sürede Bursa'da ve çevresinde popüler hale gelir. Günümüze bakıldığında da Türkiye’nin en ünlü ve herkes tarafından sevilen yemekleri arasında kendine yer edinen İskender, tadına doyum olmayan lezzetlerin başını çeker. İskender hakkında en dikkat çeken konulardan biri de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne aday gösterilmiş olmasıdır. Bu adaylık, Bursa’nın bu meşhur yemeğinin Türkiye'nin kültürel mirası açısından taşıdığı önemi de gözler önüne serer.
Her ne kadar lezzetli ve herkes tarafından sevilen yemek olsa da İskender yemek için tercih edilmesi gereken özel adresler vardır. Bursa ziyaretlerinde İskender yemeden dönmek çok büyük eksiklik olarak nitelendirilebilir.
Bursa’da En İyi İskender Nerede Yenir?
Bursa’da İskender nerede yenir sorusu şehre gidenlerin en çok merak ettiği soruların başında gelir. Etinin ve sosunun lezzeti, sunumu, restoran temizliği ile herkes tercih edeceği yer hakkında fikir sahibi olmak ister. Bursa’da en iyi İskender nerede yenir diye merak edenlerin uğrak noktası olan restoranları Bursa’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken adresler arasına almanızda fayda var.
Uludağ Kebapçısı Cemal ve Cemil
Bursa’nın en ünlü kebapçıları arasında yer ala Uludağ Kebapçısı Cemal ve Cemil, şehirde İskender yemek için en çok tercih edilen yerlerden biridir. Bursa’da 1964 tarihinden beri hizmet veren mekan, Uludağ Kebapçısı olarak da bilinir ve İstanbul’da şubesi mevcuttur. Bursa’da yaşayanların da çok iyi bildiği ve İskender yemek için tercih ettiği Uludağ Kebapçısı’nın, ferah ve samimi ortamı tercih nedenleri arasındadır. Bursa İskender Bursa restoranları listesinde en üst sıralarda yer alan bu mekandan yayılan tereyağ kokusu, karnınız aç olmasa bile sizi içeriye çeker.
Kebapçı İskender
Kebapçı İskender, Bursa iskenderinin mucidi İskender Efendi’nin çocuklarından olan Cevat İskenderoğlu tarafından işletilir. Şehrin en eski İskender restoranlarından olan Kebapçı İskender’in, Ege mekanlarını andıran mavi rengi dikkat çeker. Bu tarihi restoran 1867 tarihinden beri hizmet verir. Küçük ve salaş olmasının yanında samimi atmosferi bulunan Kebapçı İskender, şehrin en meşhur adresler arasındadır. Bu mekanın özelliklerinin başında etlerin odun ateşinde oldukça yavaşça demlenmesi ve pişirilmesidir. Yavaş pişen etin lezzetinin buram buram kendini hissettirdiği Kebapçı İskender, birçok lezzet tutkununun favorisidir.
Kebapçı Hüseyin Usta
Bursa da iskender kebap nerede yenir? sorusuna verilecek en net adreslerden birisi olan Kebapçı Hüseyin Usta, şehirde şehirde 40 yıldır hizmet veren en eski mekanlardandır. Alan bakımından küçük restoran olması ve fiyatlarının da pek çok yere göre daha makul olması sevilen özellikleri arasında yer alır. İskenderin yanında ikram edilen atıştırmalıkları ünlü olan Hüseyin Usta, özellikle Bursa’da yaşayanların sık sık ziyaret edip yemeklerini yedikleri yerler arasındadır.
Kebapçı İskender Efendi Konağı
Kebapçı İskender Efendi Konağı, İskender kebabın yaratıcısı İskender Efendi’nin torunlarından olan Yavuz İskenderoğlu’na aittir ve Bursa’nın konsept restoranları arasındadır. Eski Osmanlı evleri yapısına sadık kalınarak hazırlanan bu mekanda divan oda, taşlık, sofa gibi bölümler bulunur ve misafirler buralarda ağırlanır. Yapısı, genişliği, atmosferiyle dikkat çeken mekan aynı zamanda Bursa’da en iyi İskender yapan yerler arasında bilinen adreslerdendir. Konum
Yüce Hünkar Meşhur Bursa Kebapçısı
Bursa en iyi restoran denilince ilk akla gelenler arasında yer alan Yüce Hünkar Meşhur Bursa Kebapçısı, iskenderinin lezzeti oldukça ünlüdür. Mevzu İskender yemek ise Bursa’da gönül rahatlığıyla ziyaret edebileceğiniz Yüce Hünkar Meşhur Bursa Kebapçısı, 1961 yılından beri hizmettedir. Kışlık ve yazlık alanları mevcut olan bu kebapçı, özellikle pide ve yoğurdunun lezzeti İskender kebabına kendine özgü yorum katar. Restoranda bölgenin en iyi tereyağları kullanılır. Özellikle organik ürünlerin lezzetinin hissedildiği Yüce Hünkar Meşhur Bursa Kebapçısı doğal beslenen koyunların etinden hazırladığı İskender kebabı damaklarda uzun süre unutamayacağınız izler bırakır.
İskender Tarihi Ahşap Dükkan
1920'lerden kalma tarihi binada yer alan İskender Tarihi Ahşap Dükkan’ın, nostaljik atmosferi sadece Bursa’da değil tüm Türkiye’de bilinir. Restoranın duvarlarını İskender Efendi’nin fotoğrafları süsler. Restoranın İskender kebabı, etin kalitesi, yoğurdun tazeliği ve domates sosunun lezzeti farklı deneyim vadeder. Özellikle konumu itibariyle de (tarihi Kayhan çarşısına yakın) dikkat çeken İskender Tarihi Ahşap Dükkan, geleneksel servisle sunum yapar. Bursa’da İskender kebap nerede yenir sorusunu sorduğunuzda alacağınız cevaplardan biri olan İskender Tarihi Ahşap Dükkan’ın kendine özgü mekan tasarımı İskender Kebabı’nın lezzeti kadar akılda kalıcıdır.
İskender 1867
İskender 1867, İskender Efendi’nin torunu Cevat İskenderoğlu’nun Bursa’da yer alan diğer adreslerinden biridir. Modern tasarımlı mekanında hizmet veren restoran İskender 1867, şık ve ferah atmosferiyle size özel deneyimler sunar. Restoranın dekorasyonunda, Bursa'nın tarihi ve kültürel mirası misafirlere yansıtılmak üzere kullanılan öğelerdir. Bu anlamda da restoran dikkat çeken özellikler yansıtır. İskender kebabı, döner etin, tavlanmış pide, yoğurt, domates sosu ve tereyağı ile servis edilmesiyle yapılır.
Üzerindeki etin, tereyağı ve özel sosuyla karışımı, sıcacık pidesiyle sizi her defasında mest eden İskender’i anavatanında deneyimleme fırsatlarını asla kaçırmamalısınız. Türkiye’de olduğu kadar tüm dünyada bilinen en ünlü Türk lezzetlerinden İskender kebabını, yerken biraz seçici olmak da fayda var. Coral Tatil’in avantajlı tur paketleri arasından Bursa gezisi planlayarak rehberimizde İskender için dilediğiniz mekanı seçebilirsiniz.